32

Алеко Константинов и образа на бай Ганьо в съвременния живот обсъждаха в Пазарджик

Писатели, общественици, преподаватели, художници и журналисти участваха в среща - разговор, посветена на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Инициативата на БТА "Алеко днес" беше представена в пресклуба в Пазарджик от литературния историк доц. Йордан Ефтимов и доц. Георги Лозанов, директор на дирекция за знание и култура "ЛИК" .
Участниците споделиха слабоизвестни исторически факти, свързани с живота на Алеко Константинов.
Нашата цел е да приобщим към идеята хора, които са способни да прочетат отново Алеко и да ги въвлечем в говорене за него, каза доц. Ефтимов. Той добави, че в проекта на БТА ще се включи и писателят Стефан Кисьов, който е потомък на Ганьо Сомов - прототип на литературния герой на Алеко, а също така актьори и режисьори, работили върху произведения на Константинов. Пред участниците доц. Ефтимов припомни, че между Алеко Константинов и родения в Пазарджик виден български общественик Константин Величков е имало остро политическо противоборство, изразено и в текста на "Писмо от бай Ганьо до Константина Величкова“.
"С тази кампания се опитваме да установим как Алеко Константинов присъства днес в мисленето, паметта и мотивацията на хората. Не толкова исторически да се върнем към Алеко, да реконструираме неговата фигура, а по-скоро да видим какво е Алеко в главите ни днес", посочи доц. Георги Лозанов. По думите му в творчество на Алеко Константинов, особено с образа на бай Ганьо, има предупреждение към България и българите. Това са много остри, много сериозно дадени предупреждения, които едно подир друго се сбъдват, добави Лозанов. Ние сме интимизирали образа на бай Ганьо, почти сме го направили симпатичен герой, но той е зловеща фигура – от морална гледна точка, и въобще от гледна точка на развитието на българската съдба, ако тя е байганьовска, подчерта доц. Лозанов. По думите му "предупрежденията, които се съдържат в този образ, са много съществени и е много важно каква е акустиката им сега". Той акцентира върху репликата "Всички са маскари" и коментира , че "когато обявиш всички за маскари, това лишава политиката от нейната идеология , която идва от разликите между политиците". Той изтъкна, че като образ бай Ганьо е много активен участник в дебатите на днешния ден. Има герои, които излизат от текста и заживяват свой самостоятелен живот, добави още доц. Лозанов.
Писателят и дългогодишен преподавател по литература Георги Спасов посочи, че ако в някои текстове бай Баньо е улично-развлекателен, то в "Бай Ганьо прави избори" той е наистина зловещ образ. Спасов направи паралел между времето, в което Алеко живее и твори, и настоящето. В последната си книга Спасов намира съпоставка между Алеко Константинов и Райко Алексиев. По думите му в процеса на създаването ѝ е открил съвпадения както в живота, така и в творчеството им.
Преподавателят Михаил Тодоров говори за възприемането на образа на бай Ганьо от учениците и младите хора.
Учителят по философия в Езикова гимназия "Бертолт Брехт" Костадин Пампов коментира, че има какво да бъде изследвано в исторически аспект. По думите му на личността на Алеко Константинов трябва да се гледа във всичките й измерения - като човек, като творец и като общественик.
По време на срещата писателят Александър Йотов разказа за новата си книга "Из записките на буля Ганьовица". Алеко е присъствал винаги в моя живот, но никога не съм смятал, че ще напиша книга, съотнесена към емблематичния в неговото творчество герой, каза Йотов. Той обясни, че визията му за текста е била да погледне бай Ганьо през погледа на потенциална негова съпруга.
Според художника Константин Анастасов картината на Илия Бешков е най-силната метафора, свързана с Алеко и неговото творчество - да убиеш автора си. "Този Ганьо продължава да е неотлъчно в нашето време, което е ужасно и опасно", каза още творецът. В хода на срещата той нарисува няколко шаржови портрета на участниците.
Александра Кисовска, ръководител на школата за изобразително изкуство при Младежки дом - Пазарджик, сподели идеята си в къщата музей на Алеко Константинов в Свищов да бъде представена изложба с негови портрети.
Стефка Венчева, журналист и писател, говори за символиката, вградена в паметника на Алеко Константинов в парк - остров "Свобода" в Пазарджик. Тя добави, че в Държавния архив в Пазарджик се пазят смъртният акт и цялото дело във връзка с убийството на Алеко Константинов. Новата книга на Стефка Венчева е алманах за историята на гр. Пещера, като част от нея е отредена и на убийството на Алеко.
Текст и снимка: БТА

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?