Следвайте ни

Аксаковци ще опознават съдебната власт отвътре

Новини от Пазарджик и региона

viber icon
За трета поредна година Окръжен съд – Пазарджик, съвместно с Районен съд – Пазарджик, Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик ще проведат Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ сред учениците от гимназия „Иван Аксаков“.
Според направени проучвания сред ученици, инициативата е изключително успешна и полезна, тъй като така те повишават своята степен на познаване и спазване на законите, предизвиква се не само любопитството им, но и гражданската им активност.
Целите на тази програма са:
•обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България;
•формиране на правна грамотност и култура;
•превенция на детското насилие
•постигане на разбираемо и отворено към обществото и в частност младите хора правосъдие;
•повишаване на доверието в съдебната власт;
•реализиране на един от елементите на гражданското образование на практика.
Срокът за провеждане е определен през учебната 2016/2017 година по предварително утвърден график в рамките на учебната програма.
Първата лекция ще бъде изнесена от окръжния съдия Димитър Бозаджиев и от прокурор Живко Пенев на 9 декември 2016 год. от 12,00 ч. в Зала №1 на Съдебната палата. Те ще представят на младежите професиите съдия, прокурор, следовател и ще ги запознаят със статута на магистратите. Следващите лекции са оформени в следните направления:
1.Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления? Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление.
2.Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица.
3.Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.
4.Трафик на хора.
5.Децата и компютърните престъпления.
6.Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви.

Предвидено е посещение на учениците в „Синята стая“ в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Пазарджик, където ще им бъдат разяснени съдебните процедури с участието на деца и правата на децата, а социален работник ще им обясни кои са органите, които могат да им предложат подкрепа и защита.
В края на учебната година е предвиден 1 учебен час за обобщаване на наученото и проверка на получените знания под формата на симулативен съдебен процес, който ще бъде представен от самите ученици.
Планирани са отделно и посещения на младежите на съдебни заседания, при наличието на подходящи за тях дела (напр. кражби, грабежи, разпространение на наркотици, шофиране в нетрезво състояние, причиняване на телесни повреди и др.)
При осъществяване на програмата „Отворени съдилища в България“ сме водени от убеждението, че по-доброто познаване на съдебната система ще допринесе до повишаване на общественото доверие в нея. Основната ни задача е повишаване правната култура на младите хора и гарантиране на максимална откритост и прозрачност в работата на съдебната власт в страната ни.
Очакваните резултати са подобряване публичния образ на съдебната власт и създаването на нов, проактивен подход за повишаване доверието на местната общественост.Крайната цел, която програмата си поставя, е официалното й въвеждане от Министерството на образованието и науката като свободно избираем предмет или като тема от учебното съдържание на „Часа на класа“ в учебните планове на българското училище.
Утвърждаване на добрите практики и налагане като модели на работа на съдебната власт с ученици е важна стъпка за постигане на обществено доверие. Активният диалог с образователните институции ще спомогне за ориентиране на повече кандидат-студенти към сферата на правото и професионалната подготовка на бъдещите юристи. / „Пазарджишка Марица”
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?