Аксаковци с шанс за ново гостуване в Страсбург

През настоящата учебна година Бюрото на Европейския парламент в България реши да предложи на 20 от сертифицираните училища посланици нов стимул за по-активно участие в Програмата. Ще поощрим избрани учебни заведения чрез посещение от страна на представители на Бюрото на ЕП в България и/или образователните експерти по Програмата, което да съвпада с организирано от училището събитие, съобщиха от Европарламента.

В края на месец май 2020 г. всяко от 20-те училища ще гласува за най-добрата инициатива (без право да гласува за себе си), а училището с най-висок резултат ще има възможността да изпрати своя група до Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

След внимателен преглед на над 50 кандидатури и въз основа на предложените в тях инициативи Бюрото на ЕП в България избра следните 20 училища посланици за участие в допълнителния модул на Програмата за училища посланици на ЕП (подредени по азбучен ред):

2 Средно училище „Академик Емилиян Станев“, гр. София;
9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София;
18 Средно училище „Уилям Гладстон“, гр. София;
Езикова гимназия „Иван Вазов“, гр. Пловдив;
Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали;
Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, гр. Димитровград;
Професионална гимназия по електротехника и автоматика, гр. София;
Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“, гр. Горна Оряховица;
Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов“, гр. Перник;
Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“, гр. Пазарджик;
Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“, гр. Правец;
Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, гр. Плевен;
Първо средно училище „Св. Седмочисленици“, гр. Търговище;
Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница;
Средно училище „Васил Левски“, гр. Гълъбово;
Средно училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Кърджали;
Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица;
Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, гр. Пловдив;
Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“, гр. София.
Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“, с. Челопеч;

Оценката на инициативите и подборът на 20-те училища бяха направени от представители на Бюрото на ЕП, вземайки под внимание очакваните резултати, обхват, ангажираност на учениците и качество на предложените инициативи. Изборът е окончателен и не подлежи на обжалване.

За избраните училища Програмата ще продължи с изпълнение на заложените дейности, сред които информационни кампании, състезания и конкурси, дебати, симулационни заседания на парламентарни комисии, честване на Деня на Европа и др. Голяма част от предложените дейности са свързани с популяризиране на инициативи и практики, свързани с политиките за климата, като кампании за засаждане на дръвчета, отбелязване на Деня на Земята и др.

Програмата за училища посланици на ЕП

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

През учебната 2019/2020 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще се изпълнява за четвърта поредна година и вече ще обхваща 100 български училища. Благодарение на нея през изминалите 3 години повече от 100 ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?