Следвайте ни

Ахмед Муса остава зад решетките

Съдът отказа да промени мерките за неотклонение на Муса, Бързак и Симов

viber icon
Състав на Окръжен съд-Пазарджик под председателството на съдия Ирина Джунева остави без уважение исканията на Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов и Орхан Бързак и отказа да промени мерките им за неотклонение. И тримата са сред подсъдимите по делото за престъпления срещу мира и пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Така мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед остава "задържане под стража" и ромският проповедник от джамията "Абу Бекир" ще остане зад стените на затвора в Пазарджик.

Ангел Симов и Орхан Бързак поискаха паричната им гаранция от 3 хиляди лева да бъде заменена в „подписка“ или намалена на 300лв, а внесените пари да им бъдат върнати. В подкрепа на исканията на Симов и Бързак техните адвокати представиха договори за заемите, които двамата подсъдими са теглили, за да могат да платят гаранцията си. В защита на Ахмед Муса пък беше представена подписка, в която фигурират парафите на 1400 души. Съдия Ирина Джунева обаче не я прие като доказателство и отказа да я присъедени към делото.

От името на държавното обвинение прокурор Нели Попова настоя да не бъдат уважавани исканията и на тримата подсъдими, защото според нея няма предпоставки за промяна на мерките им. В крайна сметка съдът се съобрази с позицията на прокуратурата.
Решението на Окръжен съд-Пазарджик подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд. Там по-рано днес състав на съда отложи за пореден път (старото) дело срещу Ахмед Муса и останалите имами за разпространение на радикален ислям. Това се наложи поради липсата на ескперти, които да се включат в изготвянето на назначената комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза, която да установи различията в ислямската религия и същността на религиозните учения ханефизам, салафизам и уахабизам. От БАН и от Шуменския университет са изпратили писмо до съда, че не разполагат с такъв тип експерти, съобщи Дарик.
Подобни специалисти у нас са рядкост, затова днес съдът посочи точно вещите лица, които трябва да я изготвят до края на юни, когато е насрочена следващата дата. Това са двама арабисти, преподаватели в Нов български университет, един историк, д-р по Османска история и вещото лице Сафер Хасан, който има две специалности – теология на исляма и арабистика.

Това дело се гледа за втори път от състав на Пловдивския апелативен съд по решение на Върховния касационен съд./"Пазарджишка Марица"
Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?