Следвайте ни

Ахмед Муса: Да съдят и прокурор Попова за насаждане на омраза!

Прокурор Попова: Не съм предубедена, думите ми са изопачени в търсене на сензация, няма да си правя отвод

Всички обвинени по делото за радикален ислям, както и техните адвокати, поискаха единодушно отвод на прокурор Недялка Попова от процеса. Това стана в днешното заседание, в което тя участва след продължително отсъствие.

„Не давам разрешение за ход на делото! През март прокурор Попова направи едно изказване, заради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са насаждане на омраза. Щом е така, да отговаря също като нас! Тези,, които наричате радикални, никога не са казвали такива думи“ – с това разгорещено изявление на ромския имам Ахмед Муса започна заседанието тази сутрин.

Неговата адвокатка Елвира Панкова го подкрепи, като обясни, че в разговор той й казал, че в присъствието на прокурор Попова нямало да дава обяснения. Юристката цитира и част от интервюто, че сега мюсюлманите са 10-12%, но с пристигането на нови от чужбина и завръщането на заминали на гурбет, когато достигнат 30%, държавата ни ще е застрашена.

Други подсъдими пък заявиха, че са съгласни да се даде ход на делото и нямат нищо против другия прокурор по него – Васил Малинов. Но всички, както и техните защитници, бяха единодушни в искането прокурор Попова да не участва като страна в процеса, като също я обвиниха в омраза срещу всички мюсюлмани, както и в расизъм. Адвокат Алтай Куцев предложи два варианта – или тя сама да се оттегли, или това да направи съдът, като се обосноваха с европейски правни норми, според които дори само при съмнения за пристрастие и предубеденост са прави отвод. Припомни, че за около 10 заседания я е нямало в залата. Както и че процесът тече от 2016 година, а ако се стигне до връщане, всичко се обезсмисля зареде изтичане на абсолютната давност. Заяви, че при отказ от нейна страна, ще иска да се явят като свидетели авторите на публикации, да представят записи, доказателства, за да се види къде е истината.

Прокурор Попова заяви, че няма да си прави отвод, тъй като няма никакво основание. Увери, че не е предубедена, нито пристрастна. Обясни, че във въпросното интервю са включени думи, които не казала, а други са преиначени, защото журналистите търсели сензация. Обвинителката подчерта още, че неявяването й на част от заседанията било по съвсем други причини. Както и че по случая е направена проверка от инспектората, не са открити нарушения, затова и не е отстранена от делото. В нейна защита се изказа и колегата й Васил Малинов, като увери, че никой от двамата не мрази мюсюлманите, той дори имал приятели от тази религия.

Думите й, че е нормално Муса да я мрази, след като наскоро получи 4 години затвор по предишното дело (срещу 13-те имами – б.р.), взривиха нови полемики в залата. Адвокат Панкова уточни, че всъщност присъдата е 1 година, а към нея се прибавят още три от условната присъда по първото дело срещу Муса, също за радикален ислям. Освен това е друг въпрос колко ще лежи, а по настоящото обвинение вече има 3 години, прекарани в ареста. Панкова поиска Попова да подкрепи с документи думите си за резултата от проверката на инспектората. После попита риторично защо не е завела дело за клевета, ако журналистите са й приписали неизречени фрази. Клиентът й предизвика леко развеселяване в залата с репликата: „Трите години ми ги даде прокурор Малинов, те се прибавят към едната от прокурор Попова“.

В крайна сметка съдът прие като доказателства разпечатки от публикуваното в три медии интервю.

Цялата полемика изнерви видимо експерта от Висшия ислямски институт д-р Сефер Хасан, който дойде в Пазарджик специално за да представи обширна съдебно-теологична експертиза, отнела му 6 месеца работа.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?