Следвайте ни

Административният съд не даде на "Ватия" да трупа минни отпадъци до Стрелча

viber icon

"Ватия Холдинг" не може да депонира минни отпадъци от дейността си извън дадената му концесионна площ. Това гласи накратко решение на Административния съд в Пазарджик, с което магистратите отхвърлят жалба на дружеството срещу заповед на РИОСВ от началото на 2019 г. и му присъждат направените до момента разноски.

----------

Делото е образувано след опит на фирмата да оспори заповед на директора на Екоинспекцията Костадин Гешев, с която е наредено да се спре депонирането на минни отпадъци извън границите на предвиденото за това съоръжение в участък "Банчовец" от находище "Стрелча-Мерата" (включваща и участъците "Мали Кладнидял" и "Мерата" - б.а.) ​до ​изтичане на концесионния договор за добив на пергамити. От дружеството ​сочат, че в началото на юли миналата година са получили уведомление за налагане на принудителната административна мярка, а във възражението си са отговорили, че

месец по-рано на мястото е имало свличане на земна маса, която била върната обратно

в насипището и то е в границите на определената за целта площ по плана за управление на минните отпадъци. ​Но РИОСВ - Пазарджик не се е съобразила с изложените в него съображения.

От държавната институция пък отговарят, че в концесионния договор, както и в проекта, не се дава право на „Ватия хординг” да депонира минни отпадъци извън концесионната площ. А оспорваната заповед е превантивна - с нея не се създават нови задължения за дружеството, нито се отнемат или ограничават права.

В констативен протокол от проверка през юни 2019-а обаче е отразено, че над 1,2 ха от насипището са извън концесионната площ, при предишна инспекция през 2018 година извън границите <210> са били 0,67 хектара.

Част от засипаните площи пък са част от защитената с Натура 2000 зона "Средна гора"

Съдът счита, че заповедта е издадена от компетентен орган и не съдържа пропуски и пороци. Решението е неокончателно и може да се обжалва на по-горна инстанция.

Припомняме, че името на "Ватия холдинг" се завъртя в публичното пространство след сигнал през март 2018 година, след който полицията в Панагюрище засече два камиона, изсип​ващи минни отпадъци в горка територия близо до вододайната зона на Стрелча. Шофьорите бяха арестувани, товарните автомобили - иззети, а по случая започна проверка и от прокуратурата, и от РИОСВ. Малко по-късно от Екоинспекцията оповестиха, че за нарушението ще бъде съставен акт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?