32

97 станаха участниците в кампанията „Усмихни сърце“

„Георги и Ангел са мои приятели. Аз продължавам да ги наричам така, защото където и да са сега си остават близки за мен. Включвам се в кампанията „Усмихни сърце“, защото е посветена на тях и искаме да помогнем по някакъв начин на някой. Това е една добра кампания. И двамата бяха добри момчета. Искам да запазим тази доброта и да я предаваме. Въпреки лошото, което им се случи, искам да покажем, че и заради тях ще бъдем добри и ще правим добри неща“, каза Денислав Терзийски, след като с неговата майка Антоанета дариха кръв и подкрепиха кръводарителската акция. Освен тях още 10 доброволци дариха за кампанията на 2 ноември.
„Познавах и двете момчета. Трудно ми е да говоря за това, че тях ги няма. Трябва да подкрепим тази инициатива, защото е за спасяването на човешки животи. Не е страшно да дадеш кръв. Страшно е отнемането на живота на Ангел“, сподели Антоанета Терзийска.
Теодора Шуманова дари кръв за първи път, но заяви, че не се притеснява от процедурата.
„Не ме е страх да дам кръв. Смятам, че трябва да бъдем съпричастни, защото това, което се случи с Ангел, може да се случи на всеки един от нас. Аз съм родител на две деца в тази възраст и много тежко го изживях като научих за убийството. Не трябва да допускаме да има такива престъпления“, смята Теодора Шуманова.
Сотир Сотиров дари кръв за десети път. Той се включва в кампанията, защото е благотворителна , а той е доброволен кръводарител от години.
„Искам да кажа на хората да не се страхуват от кръводаряването. Мисля, че в случая това е състояние на ума , а не че е нещо толкова страшно и един път, като го преодолееш, след това няма проблем. Ще продължа да съм кръводарител“, категоричен бе Сотир Сотиров.
Гергана Йовчева дари кръв за първи път. С тази благородна постъпка иска да даде пример на подрастващите.
„Включвайки се в кампанията искам да дам пример на младите, че трябва да правим добро, а не лошо. Дори без организирани акции всеки може да дари нещо малко от себе си. Трябва да се дарява кръв и аз ще продължа да съм доброволен кръводарител. Моят мъж също е пример за мен. Той дари преди 2 седмици и то за десети път“, сподели Гергана.
Мария Кърпачева от Пещера също подкрепи кампанията и стана кръводарител. Прави го заради Ангел Здравков и защото винаги е искала да даде кръв безвъзмездно.
„Ангел беше усмихнат и добър. Все още не мога да приема, че животът му беше отнет. Никой няма право това да го прави. Според мен убиецът му трябва да получи най-тежкото наказание, защото е постъпил жестоко. На Ангел кръвта е изтекла. Тук даваме да изтече 450 мл. от нашата кръв и помагаме на някой. Всеки ден има хора, на които трябва да се прелее кръв. Аз смятам, че човешката кръв е по-ценна от злато“, заяви Мария след кръводаряването. Категорична е, че ще продължи да дарява кръв.
Михаела Митова кръводари за шести път. Разказва, че преди време семейството и се е нуждаело от кръв за нейната баба. Тогава добри хора им помогнали. Сега тя иска да направи малко добро за някой друг.
„Познавах Георги Арнаудов и искам да запомним, че той беше една вечна усмивка и доброта. Той остана усмихнат ангел, който искам да ни помага и ние да сме като него добри и помагащи. Ангел Здравков е още едно ангелче, което изпратихме твърде рано. Нелепа трагедия така мога да опиша това, което му се случи. Много е страшно.“, коментира Михаела и призова хората да бъдат по-добри. За нея кръводаряването е знак на съпричастност, доброта и човечност и ще продължава да го прави , докато има възможност и се чувства добре.
Димка Нанова дава кръв за втори път, а причината да се включи в кампанията „Усмихни сърце“ е, че е посветена на Георги Арнаудов.
„Георги и моят син заедно играеха народни танци. Много лъчезарно дете беше. Трудно ми е да говоря за него в минало време и ми е много мъчно“, призна Димка Нанова.
18- годишният Костадин Демерджиев е ученик от 12 „б“ клас на МГ“К.Величков“. Казва, че убийството на Ангел го е разтърсило още повече, че е извършено от момче, което познава и с което са учили в основното училище.
„Изживях истински шок като научих за случилото се. И че Ангел вече няма да го видим. Никола Райчев съм го виждал още, когато бяхме в шести клас. Още тогава показваше агресия и се саморазправяше с други деца. Това може би е проблем не само на родителите му, а и на институциите. Понеже училището търпи подобни прояви. А не трябва да е така. Трябва да бъдем по-добри хора, защото бъдещето зависи от нас. Ако бъдещето зависи от хора като този убиец, то нищо добро не ни чака. Ще остана в България, въпреки че мога да замина в чужбина, но искам да направим мястото, в което живеем по-добро“, каза 18-годишният кръводарител, който иска да прави добрини и да се случват добри неща. Смята, че всеки може да изпадне в нужда затова, когато можем трябва да помагаме.
20- годишната Анита Миленова от Белово избира да дари кръв точно на 2 ноември заради числото 2 и дата, която свързва със загубата на своя дядо и 15-годишният си братовчед Алекс Радулов, който след тежка катастрофа издъхва след две седмици в кома, без да дойде в съзнание.
„В различни месеци на втора дата си отидоха много важни за мен хора. Алекс беше слънцето в нашето семейство, както Ангел е бил в неговото. Момче, за което никой не може да каже нищо лошо и което ще запомним само с добро. Загубихме Алекс на 2 юни. Сега съм тук в кръвния център на 2 ноември, за да направя едно малко добро. Надявам се да е останала доброта у хората. Дори да е малко, но да я има. Не искам да има толкова злоба, защото тя убива“, откровено разказа Анита , която много иска хората да бъдат по-добри.
„Кръводаряването е вид донорство, за което трябва повече да се говори, а много хора мислят, че е опасно за тях да дадат нещо от себе си, а по този начин могат да спасят няколко човешки живота и нищо не губят, а само може да спечелиш от това“, допълни Анита, която учи за медицинска сестра.
18-годишните Гинка Мичева и Таня Чепилова от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт също станаха доброволни кръводарители и подкрепиха кампанията „Усмихни сърце“.
„Исках да направя едно добро дело и с моята приятелка решихме да се включим в кампанията. Не познавах лично двете момчета, но имам приятели, които ги познават. Нека да кръводаряваме, за да помогнем на някой друг човек“, апелира Гинка.
Таня Чепилова също кръводарява с мисълта да е полезна за друг живот.
„Някой ден и на нас може да ни потрябва да ни бъде прелята кръв затова кръводарявам, защото това е полезно за нас и помага на някой друг. Не трябва да се страхуваме от кръводаряването, а да сме доволни, че това е помощ за човек в нужда. Проблемът с кръводаряването в България е сериозен, защото много хора ги е страх да даряват, но аз не съм от тях“, заяви Таня.
97 станаха участниците в кампанията „Усмихни сърце“, а кръводаряването за нея продължава още 4 дни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?