Следвайте ни

88-годишен майстор бе коронясан за Цар на виното

viber icon

Община Лесичово открай време е известна с производството на хубаво вино и ракия.
Някогашната изба Калугерово, изба Памидово, а днес новата изба „Манастира“ край Лесичово носят славата на доброто вино. Като лозарски край на днешния Трифон Зарезан цялата община почете празника, съобщиха от Информационен център - Калугерово.

Няма село, в което да не зарязаха лозята и да не извиха кръшно българско хоро за здраве, берекет и пенливо вино. В Лесичово пък бе коронясан най-възрастният Цар на виното – 88-годишният Никола Убинов.

Със зам.-кмета Веселина Милкова зарязаха лозята, които Никола все още продължава да обработва със своите деца и внуци.

"Човекът беше много щастлив, защото това си е признание за майсторлъка, разказа след празника Веселина Милкова. Удоволствие беше да го гледаш - и той, и съпругата му много се радваха. Никола почти не спираше да се усмихва и даже поигра хоро, макар и с бастунче. Той си живее на село, с децата и внуците му отглеждат хубави лозя, личи си, че са грижовни стопани. Аз лично опитах виното му, почитателка съм на бялото вино и мога да кажа, че е много хубаво".

Майсторът на божествената напитка от лесичовско грозде беше награден с тематичен дар - буре. Връчена му беше и грамота, която да му припомня за деня, в който е получил заслужено признание за уменията си като винар.

Празникът завърши с почерпка и всенародно веселие.

***Снимки - Николай Иванчев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?