32

74 са вече кръводарителите в кампанията „Усмихни сърце“

74 са вече дарителите, които са подкрепили кампанията „Усмихни сърце“. Сред тях са семейство Джуканови от с. Паталеница . Славка, Димитър и Борис Джуканови семейно дойдоха в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик, за да дарят кръв. За Димитър това беше 33-то кръводаряване, а за Славка за 29-ти път. За първи път дари и техният 21-годишен син Борис. Солидарен със семейството си беше и 16-годишния Иван, който все още не може да кръводарява, но придружи своите родители и брат си в благородната им постъпка.
„Съкрушени сме от загубата на Ангел. Познавам го от съвсем мъничък, защото с моя син Борис бяха заедно в детската градина. Познавам и семейството му. Беше прекрасно дете. Георги ни беше съсед и той беше много хубаво дете. Затова даряваме в памет и на двете момчета. Ще кръводаряваме, докато можем. Общо с моя съпруг вече сме дарили 62 пъти. Значи 62 човешки живота сме спасили.“, сподели Славка Джуканова. Тя се надява, че и синът им Борис, които кръводари, ще стане добър кръводарител. И Славка и Димитър са категорични, че кръводаряването е най-истинското дарение, което един човек може да направи за друг. И в подобни кампании трябва да се включват повече хора.
„Всяка една болница се нуждае от кръв и не е нужно да се дават пари за такива неща, след като може да бъде безплатно“, смята Димитър. Той разказа, че с примера, който дават, са успели да направят кръводарители още няколко човека, с което се гордеят.
Към благотворителната акция се присъединиха и Спас Павлов, който дари за 10-ти път, Анелия Куртакова за втори път, Васил Василев за трети път, Румяна Дайчева- шести път, Мартина Радулова за четвърти пъти и Василка Барбудева, която дари за втори път.
Даряването на кръв е безопасно и полезно.
Кръводаряването стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?