32

51-годишен е обвинен за опит за източване на близо 9,7 милиона лева с трюфели

Мъжът е задържан след вчерашната акция на ГДНД, проведена и в Пазарджишко

Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече ката обвиняем М.Д., на 51 г., за това, че на 14.12.2022 г. в гр. София като управляващ и представляващ търговско дружество в гр. София, като извършител, в съучастие с В.Д.,  на 57 г., като помагач, направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - 9 668 160 лв., представляващ ДДС за възстановяване. Това е станало чрез използване по представен в ТД на НАП- София документ с невярно съдържание - справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от М.Д. 

Престъплението е квалифицирано  по чл. 256, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от Наказателния кодекс. М.Д. е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области.

По следственото дело са извършени множество действия по разследването - разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и др. Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21.02.2023 г. са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият М.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
eleniv

eleniv

22.02.2024 | 12:22

Каквато ни държавата, такива ни и поданиците й!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?