Следвайте ни

50 години празнува Художествена галерия "Станислав Доспевски"

Новини от Пазарджик и региона

viber icon
На 17 декември 2016 г., събота, в 16.00 часа, залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски” - Пазарджик ще съберат отново почитателите на изобразителното изкуство, поводът е 50 години от създаването на галерията.
Експозицията ще напомни на посетителите за дарителите, благодарение на които се гради художествения фонд. Ще си спомним за случилите се национално значими изложби и културни събития през петдесетгодишното съществуване на Художествена галерия „Станислав Доспевски” - Пазарджик.

Целта на събитието е да представи формирането на фонда, реализираните изложби и дейността през годините, това, което отличава нашата галерия от другите. Изложбата включва знаково 50 произведения от художествения фонд, толкова колкото са изминалите години. Творбите ще бъдат придружавани от малки пана, структурирани така, че да са едновременно етикет – обозначаващ името на художника и творбата и текст – разказващ история. Използваната информация е въз основа на научния архив на галерията и личните досиета на художниците, застъпени в основния фонд и двете колекции на дарителите Стоян Василев и Георги Герасимов. В изложбата присъстват и 8 информационни табла със снимки, които представят филиалите на галерията, информация за Стефан Кънчев -създателят на запазения знак на галерията, както и табла отразяващи дейността на галерията като културен център в град Пазарджик./ „Пазарджишка Марица”
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?