Следвайте ни

40 кг взрив събориха комина на старата оцетена фабрика

viber icon

Коминът на бившата оцетена фабрика в Пазарджик бе разрушен до основи по-рано днес и след близо век история вече не е част от градския пейзаж. 40 кг взрив, екип от петима подготвени служители и около месец организация и изчисления е отнела акцията, изпълнена блестящо от специализираната фирма с най-подходящото за тази дейност наименование - "Експлозив инжеренеринг". Всичко се размина без инциденти и без никакви щети по съседните сгради, включително изоставените постройки в двора на имота. 

Най-интересната част от акцията продължи не повече от няколко минути. Чу се тътен, не по-силен от гръмотевица при лятна буря, огън и хвърчащи отломки не се видяха, поне от мястото, докъдето полицията позволи да стигнат граждани. Единствено огромният облак прах и миризмата на барут подсказваха, че това не е лятна буря през януари.

"Ееее, нямаше екшън!", не скриха разочарованието си ученици, вдигнали телефоните си да увековечат момента.

40-метровото съоръжение - за огромна изненада на стотиците любопитни зяпачи - не се срути вертикално, а се стовари с цялата си тежест в югоизточна посока. Чуха се емоционални възгласи, че е паднало върху къща. По-късно се разбра, че "къщата" е бивш склад за въглища, чиито наематели отдавна са се преместили на ул. "Свобода". Навесите, поне на пръв поглед, изглеждаха невредими.

Мълвата в квартала твърди, че и останалите сгради в парцела ще бъдат съборени, а на тяхно място ще се издигне нов жилищен квартал.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?