Следвайте ни

4-ма българи във филм, спечелил три награди „Сезар“

За родената в Пазарджик Боряна Христова участието в "Шехеразада" е повече красива емоция, отколкото ново амплоа

viber icon

Родената в Пазарджик Боряна Христова е сред участниците във филм, спечелил преди дни не една, а три награди „Сезар“. При това не е единствената българка - в роли влизат още една жена и двама мъже. За съжаление малки роли, които не им дават възможността да триумфират с българския национален флаг, както Димитър Маринов на церемонията по връчването на наградите „Оскар“. Но все пак, даващо им усещането, че са имали шанс да бъдат част от нещо голямо и значимо в киноизкуството.

Филмът „Шехеразада“ е победител в три категории. Режисьорът Жан-Бернар Марлен печели "Сезар" за най-добър дебютен филм. Изпълнителите на главните роли - Робер Дилън и Кенза Фортас, пък са отличени като най-многообещаващи актьор и актриса. Само до момента пуснатата по екраните през 2018-а творба има в историята си 6 номинации и 7 награди от престижни международни форуми. А през май се очаква да се бори и за „Златна палма“ в Кан.

От Моста на Лютата до Марсилия

Боряна е родена и израснала в квартала при Моста на Лютата, наричан още Пазарджишката Венеция. Емигрира преди 20 години, в една от многото големи кризи, преминали през страната ни в онези времена. Животът във Франция не е лек. В началото работи каквото й попадне, докато се установява в Марсилия, където става аниматорка в училище, където се обучават деца от всякакви етноси, включително от гетата. Щастлива майка на син на 10 и дъщеря на 8, за които с гордост отбелязва, че са кръстени в храма „Света Богородица“ в родния град.

Другата българка - Ива Василева, е собственичка на български магазин в Ница. Костадин Славов пък е бивш легионер и силен специалист по компютри. Красимир Иванов също се занимава с IT технологии и електроника, живее в град Антиб и администрира една от групите на наши сънародници във Франция. И за четиримата това са първи стъпки в киното.

Българи за герои от ъндърграунда

За филма Боряна научава случайно. Съпругата на българския консул във Франция, с която са приятелки във Фейсбук, пуска съобщение за предстоящия кастинг. Интересното е, че той е само за българи. Тъжното е, че се търсят хора за роли на герои от ъндърграунда, каквато е и представата принципно за българите сред повечето французи.

Въпреки това да бъде част от снимачния екип за пазарджиклийката е нова, различна и много красива емоция.

Сюжетът разказва за млад човек, който току-що излиза от затвора и търси мястото си в обществото. Влюбва се в случайно срещната на улицата проституираща млада жена. В един свят с много престъпност двамата са подложени на много изпитания. Част от тях им създават именно българите, които са част от бизнеса с човешка плът.

Успехът е изненадващо голям

Боряна Христова искрено се радва за всеки от успехите на творческия екип. Признава, че не е очаквала чак такъв триумф, тъй като конкуренцията на големите филмови фестивали е наистина голяма, а до момента режисьорът не е бил от най-известните творци в професията. Но е категорична, че всеки от участниците заслужава признание - дали всичко от себе си, за да направят въздействащ филм. След церемонията по връчването на наградите „Сезар“ седмици наред той не слязъл от киноекраните и бил посрещнат от публиката с жив интерес.

Белязани с лоша слава

Пазарджиклийката казва още, че нещото, което я е подтикнало да разпространи новината за участието на българите, е желанието <210> да промени нагласата на французите към нашите сънародници, защото ние не сме само престъпници.

„Като поговоря половин час с някой французин, той с изненада забелязва: я, ама вие не сте били лоши хора, възпитани сте, интелигентни сте, знаете чужди езици. За 20 години тук много пъти обаче ми се е случвало да се страхувам да си кажа откъде съм заради това негативно отношение. Престъпността в Марсилия наистина е висока, но не по вина на българите“, казва Боряна.

С какво помни Пазарджик

На този въпрос Боряна отговаря не без доза носталгия. Покрай филма си спомня първата си и май единствена до момента изява на сцена - като конферансие на празненство в читалище „Виделина“. Не е забравила и школския живот в Островското училище, както го нарича не само тя. И досега има топли отношения с приятелки от детството, сред които и певицата Лейди Би.

По ​месинджър с радост вижда как расте синът й Крис, с когото вече също имат нещо като приятелство, макар да се виждат рядко. Боли я, когато си дойде в отпуск и види как в града ни хората са все по-малко, все по-унили, сякаш не са тези, които помни от младините си тук.

На въпроса би ли се завърнала за постоянно отговорът е категорично отрицателен. Не че в Марсилия е много лесно, но поне работа, безплатно здравеопазване, образование и още ред преимущества ползват и българските имигранти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?