Следвайте ни

300 мнения за новия Семеен кодекс

Наказват за злонамерено разбулване на тайната на осиновяване

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, „Пазарджишка Марица”

Проектът за промени в Семейния кодекс се превърна в най-коментирания закон, след като бе обявен за обществено обсъждане. Само за 14 дни са получени 300 становища, съобщи министър Екатерина Захариева, който е в родния Пазарджик за информационния ден за осиновяването. Никога не е имало проект, който да предизвика такъв интерес
„Това е разбираемо – правата на децата, родителите, осиновителите и осиновените е тема, която засяга всеки български гражданин и всеки има мнение, коментира Захариева. Радвам се, че беше организирано обществено обсъждане от омбудсмана Мая Манолова Фактът, че от него се получиха напълно противоположни становища по някои от коментираните теми, показва, че обществото се нуждае от такава разяснителна кампания.
От години има табу, тайнственост или дори срам, когато се говори за осиновяването. Слава Богу, в последните 5 години това отношение претърпява развитие. Факт е в Наказателния кодекс все още има текст, който предвижда санкции за зловредно нарушаване на тайната на осиновяването.
От години неправителствения сектор помага на родителите да намират най-подходящите начин и време да съобщят на детето, че е осиновено. Практиката вече изпреварва законодателството”, каза Захариева.
Подробности за срещата на правосъдния министър с осиновители, експерти и осиновители четете в „Пазарджишка Марица”.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?