Следвайте ни

26 преболедували морбили от началото на ноември

viber icon

Нови 9 пациенти с морбили са открити в региона за времето от 16 до 22 декември, съобщават от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи. За последните два месеца на годината заболелите са 26. Най-често се заразяват бебета до 13 месеца, тъй като до тази възраст не се прави ваксинация.

Морбили е тежко инфекциозно заболяване. Почти всеки неболедувал или неимунизиран при контакт с вируса се разболява, предупреждават медици. 

Основните симптоми на заболяването са висока температура, възпаление на очите, хрема, суха кашлица. Децата са неспокойни и раздразнителни. Около ден преди появата на обрива се установяват характерни изменения по лигавицата на устната кухина, което позволява диагнозата да бъде поставена веднага.

 След третия ден се появява обривът, който започва от главата, а в следващите дни „слиза“ надолу. Обривът е представен от различни по големина елементи – червени петна, надигнати над кожата, на места сливащи се, може да има и лек сърбеж. Преминаването му е в същия ред – най-напред завяхва по лицето, а в следващите дни и по торса и крайниците. На местата на обривните елементи се наблюдават кафеникави пигментации, може да има и залющване на кожата.

Състоянието на болните през обривния период е значително увредено.  

 
Морбили е заболяване с много и различни усложнения – ларингит, пневмония, диария, кератит. Може да се наблюдава чернодробно засягане. Най - тежкото усложнение е възпаление на мозъка и мозъчните обвивки, което може да завърши със смърт или с трайни увреждания. Вирусът потиска имунитета на заболелия и го прави податлив дори към инфекции, които е преболедувал.

Източник на инфекция е само човекът – вирусът се отделя в секретите при кихане и кашляне. Вирусът се отделя преди началото на клиничните прояви и 3-4 дни след появата на обрива – това е заразният период на заболяването.

Няма лечение срещу вируса.

Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване и единствената ефективна профилактика е прилагането на ваксина. Противоморбилната ваксина се прилага заедно с ваксините срещу рубеола и паротит. Съгласно Имунизационния календар на България първата имунизация е на 13-месечна възраст, а реимунизацията – на 12 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?