Следвайте ни

2075 зрелостници отиват на матури

Отново дебнат преписвачите с камери

viber icon

Около 2 хиляди зрелостници ще се явят на матура тази година в областта. По данни предоставени от Регионалното управление на образованието в Пазарджик подадените заявления са  общо 2 075.

2018 са заявилите участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. На втория задължителен изпит по предмет по избор ще се явят 1442-ма.

За поредна година най-много са избралите биология и здравно образование – 571 ученици. Английски език са посочили 383-ма зрелостници, а география и икономика – 279. Най-малко са мераклиите да полагат изпити по френски език – 11, а рекордът се държи от изпитите по химия и физика, на които ще се явят само по един зрелостник.

Матурите ще се проведат на 21 и 23 май. Изпитът ще продължи 4 часа и ще е разделен на модули. Няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание.
На 29 май пък ще се проведе матурата по желание. Всяка година желаещите да се явят на трета матура са малко. Обикновено това го правят ученици, на които оценката им трябва за кандидатстване в чужбина, коментират от Регионалното управление на образованието в Пазарджик. Тази година 552 зрелостника са заявили желание да държат този изпит.
И тази година по време на матурите мерки срещу преписване ще са строги. Правилата ще са както миналата година. Видяхме,че сработиха и затова отново изпитите ще протекат по същия ред,коментираха от РУО-Пазарджик.Онлайн видеонаблюдение ще следи за преписвачи. Изпитът ще бъде разделен на модули. 

Телефоните на учениците ще се събират, като това ще бъде правено и с мобилките на квесторите. При открити нарушения записите от камерите ще бъдат изпращани в София за проверка. Ще се раздават химикалки за всеки зрелостник.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?