Следвайте ни

16 години затвор за 24-годишен с 26 присъди

Николай Якимов е осъден да плати и 40 000 лева на мъжа, когото опитал да убие

viber icon
Борислав НАУМОВ

Точно в 17 часа днес съдия Кристина Пунтева прочете присъдата на петчленен състав на Окръжен съд - Пазарджик по дело 57/2017 година. Магистратите признаха за виновен 24-годишния Николай Георгиев Якимов от Велинград по обвинението, че се опитал умишлено да умъртви Христо Първановски, но по независещи от него причини деянието е останало незавършено. Якимов бе осъден на 16 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, както и да плати 40 000 лева на потърпевшия, адвокатските му разноски, както и съдебните разноски по делото. Като се има предвид тежестта на присъдата и многото осъждания на подсъдимия, Окръжният съд потвърждава досегашната мярка "задържане под стража", взета спрямо Якимов още през юли 2015 г. От присъдата на подсъдимия ще бъдат приспаднати дните от задържането му до произнасяне на присъдата. Тя, както и мярката за неотклонение могат да бъдат протестирани в законноустановения срок пред състав на Апелативен съд - Пловдив.

Николай Якимов изслуша присъдата си с каменно лице, а при извеждането му от съдебната зала отправи обидни думи към свой родственик, вероятно баща му. Защитникът на Якимов съобщи за "Пазарджишка Марица", че ще обжалват както присъдата, така и мярката за неотклонение и присъденото обезщетение по иска на гражданския обвинител, представляващ потърпевшия Христо Първановски. Помолен за коментар на присъдата, Христо Първановски запази мълчание, но адвокатът, който го представлява като граждански обвинител бе категоричен, че ще протестират както присъдата, така и размера на обезщетението, което според техния иск, предявен пред съда, трябва да е 65 000 лева.

Николай Якимов бе осъден за това, че на 12 юли 2015 година се е опитал да убие с ловната пушка на баща си Христо Парвонавски, новият приятел на бившото си гадже. Изстрелът е произведен от козирката на кооперацията, в която живее Якимов и жертвата е улучена в лявото бедро. Според държавното обвинение и частният обвинител, в случая е налице неуспешен опит за убийство. Часове преди изстрела Якимов праща на профила във Фейсбук на бившата си приятелка снимка на ловна пушка с два патрона в цевите и съобщение: "Това ви чака". По това време Първановски, момичето и друг техен приятел се намират в град Раковски, но след поредица телефонни разговори тръгват към Велинград, за да може Якимов и Първановски да се "разберат като мъже". Според обвинението, на разсъмване Якимов вече е очаквал Първановски, като предварително е взел ловната пушка на баща си и се е качил на козирката, опасваща кооперацията, в която живее.

Защитата на подсъдимия Якимов настояваше той да бъде признат за виновен в нанасяне на средна телесна повреда. В своята пледоария адвокатът му твърдеше, че изстрелът е произведен случайно, а фактическата обстановка по инцидента не е изяснена достатъчно пълно, като не са проверени докрай твърденията на подсъдимия, че Първановски е захвърлил към него предмет, който Якимов е възприел като нож или брадва, след което неволно е произвел изстрелът, ранил пострадалия. В друг пункт от защитната теза се казва, че ако Първановски не е искал да се стига до стълкновение и е отчитал риска от среща с Якимов е нямало да тръгне посред нощ от Раковски към Велинград

Николай Якимов е задържан веднага след инцидента на 12 юли 2015 година и оттогава е в следствения арест в затвора в Пазарджик. Днес бе третото и последно заседание по това дело.
Николай Георгиев Якимов е рецидивист с общо 26 присъди досега. Едва 18-годишен, още като ученик в СОУ "Кирил и Методий" във Велинград, Якимов, който по това време е наркозависим, получава 21-та си присъда. Тя е минимална - една година лишаване от свобода, тъй като Якимов се признава за виновен по повдигнатото му обвинение и сключва сделка с прокуратурата. Престъплението, което признава бъдещият абитуриент не е никак леко - Якимов прави опит да открадне луксозното Ауди А-8 на пловдивския митрополит Николай, за да си го "подари" за своя 18-и рожден ден. /"Пазарджишка Марица"
Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?