32

14-годишен ученик извади кръста в Пещера

14-годишният ученик Калин Цветков извади Богоявленския кръст от водите на езерото в града. 5 смелчаци скочиха в студените води, за да пробват късмета си и да извадят светинята. Калин скача за кръста за първи път. Той пожела на всички свои съграждани много здраве, щастие и любов. " Нека седващата година има все повече участници за да се включват в ритуала на Йордановден, нека растем тук, нека Пещера да хубавее!" нарече възпитаникът на ПГХВТ "Ат. Ченгелев".

В необичайно топлия за това време на годината ден, Богоявление започна с тържествена литургия във всички православни храмове. Тържествено литийно шествие придружаващо богоявленската икона до езерото поведе енорийския свещеник отец Любомир Траянов. Последва ритуал, в който се включиха духовници, десетки пещерци и гости. Надпреварата за божия символ бе наблюдавана с интерес от хора от различни възрасти и вероизповедания. Отец Любомир хвърли кръста.

За разлика от други години момчетата, които получиха право да скачат за кръста бяха записани предварително от църквата, в уверение на това, че са кръстени,  но и облечени със специални тениски с надпис „Богоявление 2023”. Калин е убеден, че поверието за здраве се сбъдва. "Гордея се, че късметът  тази година е с мен. Знам, че който улови кръста има много успехи през годината". Категоричен е, че и занапред ще се хвърля в ледените води.

Празника наблюдаваха  кметът Йордан Младенов, неговите заместници, д-р Николай Пенев - председател на Общински съвет-Пещера и общественици. Младенов поздрави щастливеца и го покани в своя кабинет, където по- късно му връчи парична премия.

Отец Любомир пожела на градоначалника мир, сили и разум в мисията да бъде водач на града. По-късно, по традиция със светена вода за здраве и благочестие бяха поръсени кабинетите на Кмета, Председателя на Общинския съвет и на служителите в местната администрация. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Богоявление е третият най-празнуван имен ден в България след Гергьовден и Ивановден. Днес в Пещера и общината имен ден празнуват над 700 мъже и жени с имената Йордан и Йорданка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?