32

12 отбора ще мерят сили по умения за справяне с критични ситуации

Областният етап от XX ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” ще се проведе в четвъртък, 25 април, от 10:30 часа в Розариума на парк-остров “Свобода”. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, като уточниха, че областният управител Валентина Кайтазова ще открие събитието.

Очаква се в съревнованието да участват 12 отбора, победители от проведения общински кръг. Мероприятието е предвидено в националния календарен план за извънучилищна дейност на Министерството на образованието и науката.

Организаторите изтъкват, че подготовката на учениците за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и оказване на първа помощ е важна и отговорна задача. Познанията за бедствията, правилата за поведение и защита са важна предпоставка за адекватно поведение при евентуално възникване на дадено събитие. Усвояването и изграждането на трайни знания и умения за действие са предпоставка за запазване живота и здравето на населението. Обучението е елемент от превантивната работа по защита на населението и стои с особена важност на дневен ред пред Европейския съюз, Съвета на Европа и техните структури.

„Всички сме свидетели на природни бедствия, аварийни ситуации, промишлени аварии, неконтролируеми пожари навсякъде по земното кълбо, имено формираните навици, познанията за събитията, начините за предотвратяване на пожари и аварии, както и правилата за оцеляване и помощ на пострадалите ще спомогнат за преодоляването на последиците от подобни събития“, посочва се в съобщението.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?