32

112 асарелци участваха в първата кръводарителска акция на дружеството за годината

Общо 112 колеги дариха кръв в първата за тази година кръводарителска акция, която се проведе в „Асарел-Медет“. Тя е част от националната кампания „Капка по капка - живот“ и отново се осъществява съвместно с Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив.

Днес, в последния ден от няколкодневната кампания за безвъзмездно кръводаряване, имаше 22-ма доброволци, които бяха водени от обща кауза – да помогнат на дългогодишен колега от рудника, чиято дъщеря се бори с рядко заболяване. Пример за това как за доброто няма възраст дадоха едни от най-младите в нашия екип – Илия Воденичаров и Тодор Чамов. Те завършиха петия випуск на дуалното обучение, а от есента на миналата година работят в компанията. Интересно е, че двамата са родени на една дата, заедно избират специалността „Минна електромеханика“, днес споделят една професия като колеги в енергийния отдел и продължават обучението си в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

„Доброто е заразно. Нека си помагаме, защото преди всичко сме хора“, каза минути след като дари кръв и инж. Никола Белишки, който също е част от отдел „Енергоснабдяване, енергийна ефективност и инженеринг“. Той сподели, че е кръводарител още от войнишките си години и редовно се е включвал в доброволческите акции на дружеството.
Главният инженер на рудник „Асарел“ инж. Кирил Йончев и технологът инж. Радко Калоянов специално се отзоваха да помогнат на колегата от рудника. „Това е един човек с голямо сърце, който също е редовен кръводарител. Днес той има нужда от помощ за детето си, а утре може да е всеки един от нас. Призивът ми е повече хора да се обединим и да осъзнаем, че - дарявайки кръв - помагаме за спасението на нечий живот“, обобщи инж. Йончев.

Сред кръводарителите днес бяха Дечка Мангова от Информационния център на „Асарел“ в Панагюрище и Иван Обретенов, който е завършил дуалното обучение, а днес работи към ремонта на Обогатителната фабрика. Двамата не само са колеги в компанията, но г-жа Мангова е била класен ръководител на Иван в Професионалната гимназия. „Аз съм кръводарител от 10 години насам, но много ме радва, когато видя как все по-млади хора редовно се включват в акциите. Ванката беше много добър ученик, но още по-щастлива съм, че е добър човек“, сподели тя.

Благодарностите са за Иван Фасулков от „Аварийно-спасителна служба“, Ненчо Димитров от рудник „Асарел“, минералога в дружеството Венцислав Стоилов, Стоян Котларов от отдел „Строителство“, Георги Шиеков от „Екстракция и електролиза“, както и за всички други колеги, които днес или по-рано този месец се включиха в кръводарителската акция на „Асарел-Медет“. Специални поздравления отправяме към екипа на Здравна служба „Асарел“, който организира кампанията и съдейства на всички кръводарители. А с екипа на Районния център за трансфузионна хематология от Пловдив ще се видим отново през есента, когато пак заедно ще подкрепим добрата кауза.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?