Следвайте ни

110 са пациентите на диализа, 23-ма чакат присаждане на бъбрек

47-годишен от Юнаците е успешно трансплантиран в болница "Александровска"

viber icon

47-годишен мъж от село Юнаците с  хронична  бъбречна недостатъчност  и поликистоза  беше трансплантиран успешно в УМБАЛ „Александровска“. Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.  Пред последните два месеца на 2019 година  мъжът  е лекуван два пъти в Нефрологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщи началникът на отделението д-р Росица Робова. Той е включен в листата на чакащите  бъбречна трансплантация преди около половин година. Получава шанс да бъде трансплантиран без да е пациент на хемодиализа заради пълна съвместимост с донора.

 

През 2019 година  само  една  жена от Пазарджишка област е успешно трансплантирана.  Тя  е на 42 години  и е от село Главиница.В продължение на три години е на хемодиализа преди да получи шанс за втори живот.

 

Още 23-ма болни с хронична бъбречна недостатъчност  от Пазарджишка област , са включени в листата на Евротрапслант и чакат за трансплантация. Най-възрастната сред тях е 65-годишна жена, а най-младият 34-годишен мъж.

 

110 са  бъбречно болните , които три пъти седмично посещават Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик  за животоподдържаща процедура. От тях 62-ма са мъже и 48 са жени. Най-дългогодишният пациент  на  хемодиализа е 49-годишен мъж  от с.Боримечково, който над 20 години се лекува в болницата. 20 години на хемодиализа е и 44-годишна жена от град Белово.

 

Най-възрастният пациент на диализната структура е 88-годишен мъж от село Симеоновец, а най-младите са двама мъже на 34 години. Единият от тях е отказал да бъде включен в листата на чакащите за  трансплантация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?