32

108 стажанти, обучени в Пазарджик, постъпват на работа в „Гранична полиция“

Министър Стоянов: Вярвам, че уверено и достойно ще изпълнявате отговорната мисия за опазване на границата

Изборът да служите на Родината, да пазите националните и европейските граници, е достоен за уважение. Завършихте успешно първоначалното си професионално обучение и започвате своята реална служба в граничните звена на МВР. Вашата мисия е отговорна и рискова, тя може да бъде изпълнявана само от служители със силна воля, издържливост и лоялност. Вярвам, че въпреки трудностите, вие уверено и достойно ще изпълнявате своите задължения, с тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към новите служители на ГД „Гранична полиция“. Той припомни, че със засиления миграционен натиск през последните години, върху МВР паднаха все по-големи отговорности, задачите стават все по-трудни, сложни и изискващи от служителите решителност, съобразителност, адекватна реакция в кризисна ситуация. Граничните служители ежедневно се сблъскват очи в очи с престъпления, свързани с опити за нелегално пресичане на границата, с инциденти с мигранти, с трафик на хора. Всички помним, че наши колеги загубиха живота си, изпълнявайки своя дълг, за което им дължим признание и поклон, но и поука – да променяме правилата или да създаваме нови, така че да отговарят на заплахите и да предотвратяват подобни тежки инциденти. Затова вашата теоретическа, физическа и психическа подготовка е изключително важна. Министър Стоянов подчерта, че работата на граничните полицаи има отражение както върху сигурността на гражданите и страната, така и върху изпълнението на поетите ангажименти в качеството ни на външна  граница на Европа. Той коментира, че от днес 108 стажанти ще се влеят в редиците на  ГД „Гранична полиция“, а през следващите месеци, след първоначален курс на обучение, ще постъпят още 128 гранични полицаи. Министър Стоянов не скри задоволство от проявения огромен интерес към обявения преди около  20 дни конкурс за назначаване на гранични полицаи в ГДГП, в рамките на който вече е минал първият етап - приемането на документите и уточни, че по-голямата част служителите ще бъдат разпределени предимно по българо-турската и българо-сръбската граница -  външните граници на ЕС.
„ Колеги, помнете този ден, помнете, че преди една година вашата мечта е била да бъдете полицаи. Направете така, че работата ви да не е просто служба, а да е ежедневно сбъдване на тази мечта. Служете с доблест и чест и винаги помнете девиза на граничарите: Нито крачка назад, зад нас е България”, пожела на новите гранични полицаи директорът на ГДНП гл. комисар Антон Златанов.

Тържествена клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР се проведе в Пазарджик. На тържествената церемония на площад „Съединение” присъстваха заместник-министрите Ивелина Дундакова и Кирил Ценкин, началникът на кабинета Васил Кръстев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и неговият заместник главен комисар Димитър Кангалджиев, директорите на ГДГП и ГДНП главен комисар Антон Златанов и Атанас Илков. Присъстваха още областен управител на Пазарджишка област Валентина Кайтазова, ръководни служители от Главна дирекция „Гранична полиция”, ГДЖСОБТ, ОДМВР-Пазарджик, Академия на МВР, много близки и роднини на граничните полицаи. 

Отличилите се по времето на своето обучение стажанти, завършили с отличен успех, получиха своите грамоти лично от министър Калин Стоянов и от представители на ръководството на вътрешното министерство. След завършването на своята първоначална подготовка в ЦСПП-Пазарджик стажантите ще се влеят в структурите на граничната полиция в цялата страна. Тържествено служение бе отслужено от знеполски епископ Арсений и свещеници от пазарджишката духовна околия.

На церемонията бе представена техника и оборудване за охрана на държавната граница от различните звена на Гранична полиция. С голям интерес присъстващите деца наблюдаваха демонстрацията на служебните кучета и техните водачи. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?