Следвайте ни

1000 се лекуваха за сметка на държавата

Близо 420 000 лв. струва рехабилитацията им

viber icon
Валентина АСЕНОВА, "Пазарджишка Марица"

1091 са пазарджиклиите, лекували се за сметка на държавата това лято. В сравнение с миналата година те са със 116 повече - през 2015-та от възможността се възползвали 975 души. Сумата, която държавата изхарчила за хората от областта този сезон, е 418 874 лв., съобщиха от Национален осигурителен институт - Пазарджик за "Пазарджишка Марица".

Увеличението на включилите се в програмата за профилактика и рехабилитация не се дължи толкова на повечето заболели, а по-скоро на по-добрата информираност относно възможността, успокоиха от НОИ. Тенденцията за нарастване на лекуващите се е от последните години, като с всяка следваща повече хора решават да участват в програмата.

Право да получат парична помощ за здравната профилактика имат всички работещи, които са осигурени за общо заболяване, майчинство и трудова злополука и професионална болест. Нужно е да са внесени осигурителните им вноски за последните шест месеца преди провеждането на рехабилитацията. И, разбира се, заболяването им да е диагностицирано и лекуващият лекар да е препоръчал такова лечение. Могат да се включат и хора, получаващи пенсия за инвалидност. А предложението далече не е за изпускане - 10 дни в някой от националните ни курорти, като НОИ поема нощувките и частично храната - по 5 лв. за всеки ден от престоя. Безплатно се ползват и основните терапевтични и диагностични процедури, които са до четири на ден.


От всички 1091 почивали по програмата за рехабилитация четирима са опрели до нея заради претърпени трудови злополуки, съобщиха от НОИ. Останалите страдат от заболяване, което в повечето случаи също има връзка с работата им. По възраст най-много от лекувалите се са над 51 г. - 741 души, 339 са от 31 до 50 г., а 11 - до 30 години. По-голямата част от тях са диагностицирани с болести на опорно-двигателния апарат. Които са и основната група, лекувани в санаториумите в България./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?