Следвайте ни

Всяка събота: Часове по мислене за подготваци

Чрез приказката и играта бъдещите първолаци ще градят умения и ще се учат да се сработват

viber icon

Часове по мислене за подготвачета стартират от февруари в СУ  „Проф. д-р Асен Златаров”. Заниманията, които ще са всяка събота от 10 до 12 ч., са още една инициатива, освен Лятната академия „Златаров”, която се провежда вече четвърта година по инициатива на Училищното настоятелство, обясни директорът на учебното заведение Чавдар Здравчев. 

В школото няма подготвителна група, затова то има политика за работа с хлапетата от детската градина. Тази година учителите минали и обучение по критическо мислене и развиване на творческия подход заедно с ученици от гимназиалния етап, водено от Лиляна Русковска - по Едуард де Боно и метода за шестте мислещи шапки. 

Елементи ще бъдат застъпени в съботните занимания за бъдещите първолаци. Основният фокус в часовете по мислене за тях ще е върху приказката.  Например ще се избира една от българските с подходящата поука, а по метода на шестте мислещи шапки хлапетата ще бъдат провокирани да отсеят първо какви са фактите, „под червената шапка” да открият чувствата, под жълтата ​-кое е доброто, под черната - кои са лошите черти, а зелената ще ги провокира  сами да проявят творчество и да измислят например нов герой или друг финал.

Ще се използват и картите  на Проп, както и мотиви от методите на творческо писане на Джани Родари. Картите представляват стилизирани картинки за ключови моменти в една история - например героят тръгва на път или се връща. Има също за сватба, победа, противник и други елементи, които могат да послужат за завръзка, развитие на сюжет и финал. Така децата ще могат лесно да съставят своя история, подреждайки по различен начин картите. Или пък ще им бъде прочетена приказка, а те после ще откриват онези картинки, които я илюстрират.

Ще се ползват и кубчетата на О’Конър, които представляват зарчета с изображение на едната от страните. След като ги хвърлят и видят какво се е паднало, по картинките подготваците също ще могат да съставят истории. Така в играта и работейки заедно, неусетно ще тренират и по-добро изразяване, и умението да се сработват с връстници. Домакините са открили също и помагала за добрите обноски и добродетелите.

Всичко е насочено към развиване на социални умения и идеята да възпитаваме добродетели и да градим ценностна система, казва Чавдар Здравчев. Да се улесни адаптацията на децата в прехода между детската градина и училището. А и да се занимават с нещо смислено през почивните дни във времето, в което иначе обикновено са в кафенетата с родителите си и с телефоните в ръце.

„Искаме да ги откъснем от устройствата. Много се говори сега за иновации в училище, но те не са само в технологиите - добавя Здравчев. - Ще апробираме и ще знаем кое работи. Вървим накъдето искаме и което е правилната посока ​-децата да не заучават и възпроизвеждат, а да имат умения и креатив.” 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?