Следвайте ни

В Пашови безработицата клони към нула

Три цеха дават заплата на жените, кметът търси инвеститор да отвори заетост и за мъжете

viber icon

Само 8 останаха безработните във велинградското село Пашови, съобщи кметът Хусеин Ходжа. При 840 жители по официални данни от статистиката това реално прави под 1%, което е рекордно ниска безработица. При това – в район, където проблемът с липсата на възможности за препитание години наред е бил изключително тежък, на моменти в определени селища безработните са достигали над 90 на сто.

Местният управник разказва, че решението на въпроса е намерено по класическия начин – с привличане на инвеститори. От известно време в селото работят три шивашки цеха. Най-големият осигурил труд и заплата за 150 жени, двата по-малки – за още по 30 и така 210 жителки на Пашови вече не се редят за подписи в Бюрото по труда и не се налага да разчитат на социални помощи.

Ходжа с гордост обяснява, че в едната фирма се произвеждат блузи по някаква нова технология с много интересни машини. Работничките обаче им свикнали и вече се справят отлично.

За разлика от други райони на страната, хората в Родопите много държат на родния край и почти няма миграция. Конкретно за Пашови кметът казва, че местните и към гурбет не проявяват интерес, искат да са си в родния край. Както и че са трудолюбиви и съвестни. Досега жените се трепели да пътуват чак до Разлог и Банско, където ги наемали в шивашки предприятия. Наистина, осигурявали им бусове, но пътят си е път, изморява. Затова Ходжа е доволен, че поне за тях сега има по-добри условия. Извън селото се трудят само 5-6 шивачки, но се търси начин и за тях да се отворят места в селото.

Мъжете пък намират работа в горските стопанства и по хотелите. А кметът не крие амбициите си да привлече и друг инвеститор, който да осигури заетост за силния пол и най-вече за младите хора.

„Когато застъпих на поста, имаше официално регистрирани над 70 безработни, казва Ходжа. Останалите сега осем човека са възрастни хора пред пенсия или с ниска квалификация. Трудно може да ги устроим някъде, но търсим и за тях“.

Важна придобивка за семействата с малки деца е детската градина – това позволява на родителите да работят. През декември тя беше основно ремонтирана и вече функционира на целодневен режим. Посещават я 33 деца. Засега са в една група, но се обмисля вариант от следващата учебна година да бъдат привлечени непосещаващи малчугани и да бъдат сформирани две групи.

*Снимка - Георги Бизев.

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?