Следвайте ни

В Црънча протестираха срещу военния полигон

Военният министър Красимир Каракачанов, дошъл да гледа учение на Спецсилите, не се срещна с гражданите

viber icon

Жители на Црънча посрещнаха тази сутрин с мирно присъствие министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна на полигона в селото, за да гледа учение на спецсилите. Двайсетина представители на Инициативния комитет го очакваха с намерението да му връчат декларация с искане за закриване на базата. По думите им, шумът, вибрациите, димът от взривовете ги лишават от спокойствие и нормални условия за живот.

Те настояват от години той да бъде закрит или преместен някъде, където няма да пречи. Казват, че взривовете по време на учения са постоянен тормоз Ударната вълна е много силна. Създава се психоза и нервно напрежение, земята се тресе, къщите се люлеят и полека се рушат. Полигонът е на метри от селото.

„Имаме детска градина, майки с бебета, който не могат да си почиват спокойно през деня, каза жена от селото, която бе довела и внучето си. От правото си на почивка са лишени и работещите нощна смяна – невъзможно е. Взривовете са по график, не са всеки ден, но цяла пролет не спряха - имаме чувството, че сме на фронта. Вдигат се огромни облаци, дишаме отровен въздух - и хора, и растения, и животни. Горските пожари са всяко лято. Миналата година имаше два големи пожара. За единия се наложи да дойде военен хеликоптер, който гаси няколко дни пламъците. Те бяха на място, където пожарните не могат да стигнат. Изгоряха много хектари от гората“.

Местните признават, че след намесата на кмета на община Пазарджик Тодор Попов поне не се вдига шум през почивните дни и в регламентираните часове за отдих. По думите им, е оправдание казаното от Каракачанов в публичното пространство, че закриването на полигона е заплаха за националната сигурност.

До среща с него обаче така и не се стигна. Министърът беше единственият висок гост за проведеното учение за сертифициране на Тактическата група за Специални операции от силите за отговор на НАТО. Той пристигна с хеликоптер Ми-8, който се приземи във вътрешността на полигона, докато протестиращите го очакваха на главния вход.

Министър Каракачанов коментира лаконично и с пренебрежение исканията: „Може би ще поискат да закрием и държавата! Всеки може да иска каквото се сети“. Не се разбра получил ли е и чел ли е изпратената и до него декларация от црънчани. На въпроса запознат ли е с причините да се иска закриване на полигона отвърна в същия дух: „Ако някой е искал да ме запознае, е щял да ме запознае!“.

Припомняме, че през пролетта на тази година бе събрана подписка с над 500 имена в подкрепа на протестната декларация, която бе изпратена както до Каракачанов, така и до премиера Бойко Борисов, Народното събрание, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, държавни и местни институции с отношение към проблема. Засега отговор отникъде не е получен.

Военната демонстрация бе част от учението за сертифициране на тактическата група за специални операции от състава на Силите за Специални операции (ССО). В учението, което се провежда от 1 до 5 юли на Спациализирания учебен център „Црънча”, участват около 150 военнослужещи, транспортна и специализирана техника и авиация. Отработват се елементи от всички задачи на Спациалните сили за отбрана, сред които военно подпомагане (оказване на военна помощ чрез обучение и съветване на въоръжените сили на приятелска държава); специално разузнаване и наблюдение (операции за издирване, проследяване и потвърждаване на самоличността и местоположението на издирвани терористи и военнопленници); директни действия (операции за залавяне на издирвани терористи и освобождаване на военнопленници). Тактическата група за специални операции ще застъпи в бойно дежурство към Силите за отговор на НАТО от 1 януари 2020 г.

В деня за демонстрация на способности гостите наблюдаваха операция по неутрализиране на терористи, освобождаване на заложници, унищожаване на обект, десантиране и различни типове парашутни скокове, демонстративни стрелби и др.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?