Следвайте ни

Уж няма воден режим, а навсякъде се жалват от проблеми

viber icon

В нито едно от селищата в Пазарджишко не е обявен воден режим. На нито едно място обаче потребителите не могат да се похвалят, че няма проблем с водоснабдяването.

 

Топлият климат и продължителните сухи периоди в края на лятото всяка година водят до известни неудобства. Едно от тях е слабо налягане. Сега те са пренебрежимо малки, ако се има предвид през какво са минавали хората преди. Според последните изследвания на РЗИ ги няма даже обичайните за сезона завишения на нитратите от липсата на канализация и заустването на отходни тръби в дерета и реки, откъдето после дърпат течност помпените станции.

 

Заповед за въвеждане на режим на водата всъщност стресна народа от община Брацигово. Според съдържанието на документа, подписан от зам.-кмета Йордан Павлов, в града и селата Бяга, Козарско, Исперихово и Жребичко е определено да има вода сутрин от 5,30 до 10 часа и вечер от 17,30 до 22 часа. Това обезпокои местните, че достъпът им до питейна вода е ограничен в най-горещите часове на деня. 

 

„Няма място за притеснения", заяви по този повод Йордан Павлов. Това е предварителна заповед, с която даваме свобода на нашето водоснабдително предприятие "Инфрастрой" да реагира при извънредна ситуация. Половината град и четири села се захранват с помпи и ако нещо стане дори с една от тях, той трябва да има правомощията да въведе режим - това го изискват и РЗИ, и други институции“, обясни Павлов. И уточни, че воден режим, влязъл в сила, няма, поне засега.

 

Проблем с водата обаче има, особено през горещия август. Зам.-кметът обяснява ситуацията с напояването на дворове и градини, заради което резервоарите са на изчерпване. Налягането е слабо, но спирания за по-дълго време се правят само при авария, твърди той.

 

Парадоксално, но най-драматично за това лято си остава положението с водата във Велинград -  града с претенции да е СПА столица на Балканите. Ден не минава без съобщение от ВКТВ, а местните си знаят - видят ли поредното, тичат да се запасяват с тубите - чешмите ще спират. Ако не е заради авария, ще е заради ремонт.

 

Въпреки лютите критики и гражданското недоволство, довело до протести и стълкновения с полицията в началото на лятото, от дружеството са сдържани в коментарите. И все пак припомнят, че цялата ВиК мрежа е остаряла, а при спукване на поредната тръба няма как да се работи без спиране на водата - тя е под голямо налягане.

 

Освен това преди 2 години заради урана бе изваден от строя със заповед на здравните власти каптаж „Легоринец“, който дотогава е бил един от оосновните водоизточници. Вече са пуснати в експлоатация нови съоръжения – водоемите „Нежовица“ и „Гергевана“. Междувременно много от спиранията на водата са били заради превключване към новите тръбопроводи.

 

Така или иначе, проблемът с водата, най-вече в кв. „Каменица“, остава.

 

Другата гореща точка в началото на лятото беше Стрелча, където след буря и повреди по системата за водоснабдяване дори се стигна до бедствено положение. Сега обаче нещата са нормализирани, а по данни на РЗИ течността в чешмите е годна за пиене.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?