Следвайте ни

Тревога в Пловдивско: Уран трови водата в 4 села

Забраниха пиенето от чешмите заради завишените норми, но нямало опасност за здравето на хората, уверяват от РЗИ

viber icon

Заради наличието на естествен уран е забранено пиенето и готвенето с вода от чешми  в четири села в Пловдивска област. За това информираха  от Регионалната здравна инспекция. Това са селата Брягово, Бяла река, Караджалово и Пъдарско. В тези населени места  питейната вода от централното водоснабдяване е забранена за пиене и за приготвяне на храна. В нея е установено съдържание на естествен уран над максималната стойност, определена в Наредба №9 за качеството на водата, съобщават от РЗИ. Течността от чешмите в посочените населени места може да се използва само за битови цели. 

Отменена е забраната за пиене и приготвяне на храна в село Драгойново, община Първомай, поради констатирани стойности на естествен уран под максималната норма. За предприетите мерки своевременно са уведомени кметовете на населените места и водоснабдителното дружество. 

"Веднага взимаме необходимите мерки, ако съдържанието на естествения уран във водата надхвърли новоприетите норми. Местните хора знаят за това и приемат напълно спокойно ситуацията. Ще продължим да наблюдаваме състоянието на водата в района. Няма опасност за здравето и живота на хората. Доколкото разбрах, на кладенеца в Караджалово, захранващ с питейна вода и околните села, се монтира специален филтър, който ще улавя вредните частици. След като съдържанието на естествения уран влезе в нормите, ще отменим ограниченията", заяви директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева Манчева.  

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (3)

Поп Кръстю

21.07.2019 | 11:34

Умират от рак хората вече 30 години. Не остана население всички умряха и сега откриха Америка.

Отговори
5 1

Илияна

20.07.2019 | 23:42

Радвам се че и на селата някой обръща внимание Време беше Ако може да се направи и по редовно изхвърляне на казаните ще е идеално В сРъжево Конаре е трагедия

Отговори
5 0

Хидролъг

20.07.2019 | 20:49

По римско време не е имало дълбоки сондажи за вода. Ми много ясно че ще има уран. Бали на времето ДП ТЕДКИ МЕТАЛИ добива ха уран именоо от подобни дълбочини на каквато сега дупчат за водоснабдяване! П. С. И за хейтърите да кажа-урана си е там от милиони години, а не са го сложили руснаците или американците! Повредата е в нашия телевизор!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?