Следвайте ни

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с  автомобили

viber icon

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили по пътя Калофер-Паниците-връх Ботев за този уикенд. Пределът от десет разрешителни за движение на моторни превозни по трасето с ограничен достъп бе достигната още вчера,  10 юли, в 14.00 часа, съобщиха от дирекцията на Национален парк Централен Балкан. Юли и август са най-натоварените месеци, а заявките за използване на маршрута се подават не по-късно от три дни преди желаната за пътуване дата, припомниха от парковата администрация. Резервациите се правят в парковата дирекция, те са безплатни и е добре да се заявяват по-рано, за да е сигурно, че ще се сдобиете с възможност да качите старопланинския  първенец с автомобил. Само десет коли в събота и неделя могат да се качат до връх Ботев.

Съгласно Плана за управление на Национален парк Централен Балкан по определените пътища с ограничен достъп се допуска движението на до десет моторни превозни средства на ден и то  само в събота, неделя и официални празници Разрешението за автомобили до връх Ботев е само за периода от 1 юни до 15 септември, след съгласуване с Дирекцията на Национален парк  "Централен Балкан“.

Паркът обаче предлага и други атрактивни автомобилни и  пешеходни маршрути. Пътят от село Тъжа до хижа „Тъжа“ е много добър, той води до контролно-информационния пункт „Сладката вода“. От там по пътека се стига до едни от най-красивите водопади в тази част на „Централен Балкан“ – Бабското пръскало, а близо до него  е и още по-внушителното Кадемлийско пърскало.

Само на час от Пловдив   е началото на екопътека „Бяла река“, която се извива в ждрелото на реката. В началото на лятото тя бе ремонтирана подновена след зимния сезон и проливните пролетни дъждове. Гледките към реката и към планината са невероятни, а маршрутът не е тежък. Цялото трасе се изминава за около два часа при умерено темпо, а има и по-кратък вариант, който обхваща само част от целия маршрут. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?