Следвайте ни

Спецпрокуратурата удря край Пловдив

Проверяват сигнал срещу кмета на Първомай

След разследванията срещу кметове на различни населени места и последния удар в Септември Спецпрокуратурата продължава да рови за корупционни практики във властта. Очаквайте още повдигнати обвинения в следващите дни, анонсира след ареста Марин Рачев миналата седмица Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Според източници на "Марица" нова акция предстои в общините край Пловдив.  

Окръжна прокуратура е предала на Специализираната кмета на община Първомай Ангел Папазов за сключена неизгодна сделка. Преписката се изпраща от пловдивските магистрати  към столичните, тъй като делата за престъпления, извършени от кметове на общини, вече се гледат само от Специализирания наказателен съд, пише в документите.   

Папазов ще бъде проверяван за сключена неизгодна сделка при закупуването на два сметовоза. През юни 2016 г. общината получила от фирма „Христов Комерс” ЕООД два специализирани автомобила за сметоизвозване и сметосъбиране втора употреба. За мерцедесите „Актрос” администрацията броила общо 265 000 лв. без ДДС. 

В хода на проверката Окръжна прокуратура установила, че пазарните цени на такъв тип машини втора употреба, обявена в различни сайтове на интернет, варират от 19 900 евро до 42 000 евро. Според магистратите платената от община Първомай цена е многократно по-висока от пазарната. „Т.е. налице са данни, че кметът на община Първомай е сключил явно неизгодна сделка с фирмата и евентуално е извършил престъпление по чл. 220, ал.1 от НК или по чл. 219, ал.1 от НК”, се казва в становището на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Проверката срещу кмета на община Първомай тръгва от сигнал на съветника от ГЕРБ Христо Вълчев. През декември 2016 г. той забелязва, че в предложението за актуализация на бюджета се появява точка 28 - Специализиран товарен автомобил дейност „Чистота” , като срещу нея е заложена сумата от 318 000 лв.

След като не получава задоволителен отговор от кмета по време на сесията защо е платена толкова висока цена за камионите, той тръгва сам по следите. Отваря сайт на Агенцията за обществени поръчки и открива там обявлението от 15 март 2016 г. за закупуването на 2 броя сметовози втора употреба. Прогнозната стойност е 266 666 хил. лв. без ДДС. Явила се е само една фирма, която дава 265 хил. лв., т.е само с 1000 лв. по-малко. 

Всичко това ме наведе на мисълта, че в случая става дума за злоупотреба, обществената поръчка е манипулирана и има корупционна схема с фирмата купувач, коментира Вълчев. Според него в обявлението са били заложени такива изисквания, че една определена фирма да може да отговори на тях. Потвърждение за това било обстоятелството, че се иска снимков материал на камионите.Това ме навява на хипотезата, че те са били доставени и всичко подготвено, сподели Вълчев.

Проверка на „Марица” обаче установи, че през март 2015 г. Общинският съвет в Първомай дава съгласие на кмета да закупи сметосъбираща техника с парите от отчисленията за депониране. Гласувани са 320 хил. лв. Според Вълчев обаче кметът е трябвало в годината на обществената поръчка /2016-а/ да заложи покупката в инвестиционната програма, която да бъде одобрена от новия общински съвет. Според него Папазов не го е направил, за да избегне дискусиите. Освен това порочна практика в работата на кмета и доминираното от БСП мнозинство било приетият в началото на годината бюджет да не се спазва и в края той да се актуализира съобразно това, което е направено и похарчено, коментира Вълчев.

Кой е Ицо Царя?

Управител на  „Христов Комерс” ЕООД е 50-годишният Христо Христов. В Първомай е известен като Ицо - Царя. Фирмата му е регистрирана с широк спектър от дейност - от производство на промишлени стоки за бита, през продажба и лизинг на товарни и леки автомобили, до посреднически и консултантски услуги. Христов участва още в управлението на Сдружение футболен клуб „Марица” - Пловдив и тенис клуб „Железничар 1996” - Пловдив, става ясно от сайта за фирмено разузнаване ДАКСИ. В управата е и на Сдружение "Асоциация на вносителите на автомобили". Участва като собственик в „Агрострой 07”. Жители на Първомай разказват, че той  има автосалон край Пловдив. Продава и строителна техника. Голямата му любов са тенисът и футболът. Според запознати той издържал ФК „Марица”. В края на 2017 г. обаче бизнесменът обяви, че се оттегля по лични и финансови причини.    


Позицията на кмета Ангел Папазов четете във в. "Марица"

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?