Следвайте ни

Съдят църква в Първомай за шум от камбаната

viber icon

Деветима жители на Първомай, сред които и лекар, водят безпрецедентно дело в пловдивския административен съд срещу шума на камбаната от църквата "Св. Георги" в градчето. Те винят в бездействие шефката на Районната здравна инспекция д-р Ваня Манчева, че не е взела незабавни мерки да предотврати децибелите, които се носят от храма, съобщи "24 часа".

Пред съда църковното настоятелство e обяснило, че въпросната камбана вече не бие на всеки час, а само по канон. Но според тъжителите звънът й отново бил нетърпим.

"Искането е неоснователно, тъй като здравните инспекции контролират шума в увеселителни заведения и сервизи, а храмовете не попадат в тази категория", изтъкват в решението си магистратите. Ищците обаче настояват, че църквата била търговски обект, тъй като в нея се продавали свещи и икони.

За звъна на първомайската камбана е била назначена експертиза. Заключението й обаче не доказва, че тя бие над нормативно определените стойности. Съдът е отказал да приеме свидетелските показания и отхвърля искането на тъжителите като неоснователни. Те трябва да платят 333 лева разноски.

Делото продължава във Върховния административен съд.

Коментари (6)

Цветомир С

24.02.2015 | 20:00

Колко силно трябва да бият камбаните? Има ли изисквания за да могат да се изпълнят ритуалите. Някой, ако знае, да каже. Същото се отняся и за джамиите. Ако ги няма високоговорителите, това пречи ли на молещите се. В края на краищата, кокво толкова. Да намалят и усилвателите на джамиите, и тези на камбаните. Тези хора, за да стигнат до Върховен съд, трябва много да им е писнало.

Отговори
0 0

серсемов

24.02.2015 | 12:47

Църквата няма никаква полза от медийния шум за камбаните. Естествено, че децибелите са високи. Как иначе ще се чува до съседното село. Наскоро имах възможност да чуя камбаните на Батковата църква Свети Висарион Смоленски. Два часа по-късно ми кънтеше главата. Любопитен съм как ще реагират от Върховния административен съд.

Отговори
0 0

башибозушки орди!

24.02.2015 | 11:06

Тъпата и продажна здравна инспекция не контролира шума и на поне едно \"увеселително заведение\" до гребната база в Пловдив!! Особено когато там се вихри циганска сватба! Тъпите цигани си мислят, че трябва самите те да оглушеят на тази сватба, за да проглушат ушите на всички, че ще продължат да се плодят и да се роят! А природата, птичките и тревичките трябва да измрат заради нашествието на техните башибозушки орди!

Отговори
0 0

откачени възгледи!

24.02.2015 | 10:58

Същото се отнася и за тъпите озвучителни уредби, управлявани от тъпи и глухи \"озвучители\", които се вихрят на всякакви публични събития, където някой тъпак е решил да им плати за да оглушават публиката заради откачените им възгледи за силата на \"децибелите\"! Тъпите здравни инспекции не били длъжни да контролират шума на публичните събития, тъй като и те не попадали в тъпата им категория \"увеселителни заведения и сервизи\"!!

Отговори
0 0

До Славов

24.02.2015 | 10:12

Никаква християнска държава не сме! Ние сме преди всичко светска държава! Запомни едно! Никой не е длъжен да оглушава заради обичаите на някоя религия! Били те християнство, ислям, будизъм или църква на макаронените изделия!

Отговори
0 0

Славов

24.02.2015 | 08:35

И на тия хрантутници какво им пречи биенето на камбаната?Все пак нека не забравяме че сме християнска държава и във всяка християнска държава е редно да се чува камбанен звън.А тия дето се оплакват като не им отърва да си звукоизолират стените на къщите или да си пъхнат тапи в ушите! Аман от глупаци!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?