Следвайте ни

Разруха в центъра на село Искра: Спасяват сграда в църковен двор

Инициативен комитет набира средства за ремонта на сградата в двора на местната църква

viber icon

Сградата в двора на църквата „Успение на Св. Богородица" в първомайското село Искра тъне в разруха. 

Вече 40 години покривът се руши, прозорците са изпотрошени, а керемидите й падат. И всичко това се случва в центъра на едно голямо и хубаво село - картината действително е грозна, казват Христо Христов, Дора Запрянова и Никола Хубинов - вече пенсиониран учител от селото, които са създали инициативен комитет. Целта им е да съберат пари, с които да се оправи поне покривът.

Църквата в село Искра има стара история - тя е построена в далечната 1853 г. Изографисана е през 1869 г., а през 1948 г. отново е измазана и изографисана от руснака Н. Ростовцов. Днес тя е паметник на културата, а към нея има и старо килийно училище с две стаи, то е от 1867 г. Камбанарията пък датира от 1896 г. и е висока 14 метра. През 1943-та е поставен часовникът.

Неотложният ремонт обаче касае сградата в двора. Първоначално, през 1878 г., тя е построена като училище. То е на 3 етажа, вдигат го с руски парични дарения и труд на местното население. При Чирпанското земетресение през април 1928 г. сградата се напуква до неизползваемост и е разрушена. На нейно място построяват нова, която функционира като читалище и киносалон. С годините и тази сграда е бутната  и се построява сегашната, разказват местните. През годините тя се използва като автогара, аптека, магазин и хотелска част.

За ремонта трябват поне 15-20 хил. лв., казват от инициативния комитет. Разчитат на помощта на местни родолюбци, подкрепа са им обещали и от митрополията.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?