Следвайте ни

Прославиха музикантите от Дълбок извор с книга

viber icon

„Песни синор нямат…“  е заглавието на книгата, в която е събран песенният фолклор на първомайското село Дълбок извор, както и много от именитите певци и музиканти, родени в него.  Автори на сборника  са Стойчо Шапатов и Йордан Донев, които дълго време са изследвали фолклорното богатство на този край. Поместени са 324 стари и съвременни народни песни от Дълбок извор и Първомайския фолклорен район.

В своя труд за дипломна работа от 1982 г. „Фолклорът на с. Дълбок извор“ Стойчо Шапатов е издирил и записал от десетки местни певци и близо триста текста на песни, обреди, благословии и клетви. Тази дипломна работа отпреди 37 години се оказва фундамент за новата книга, която излезе тези дни. Стойчо Шапатов е стопански деец, общественик и народен представител в VII Велико народно събрание. Миналата година излезе и неговата авторска книга „Искри и проблясъци в две епохи“. 


 Йордан Донев е икономист по професия, но и автор на няколко исторически книги за Дълбок извор и романа „През завоите“. Много от песните, които е поместил в книгата, е научил от своята баба Марийка Кротнева и от старите родови истории, които проучвал в годините.

Темата за козбунарските музикални традиции и самобитната култура е огромна и недостатъчно проучена, казват двамата автори. Неслучайно Дълбок извор се слави като най-музикалното село в този край и в него се провежда първото надсвирване на народни оркестри през 80-те години на миналия век. Едни от най-забележителните  музиканти са Никола и Спас Райчеви, Делчо Димчев,  Бисер Каев-Байрям, Атанас и Иван Милеви. Сред певиците се открояват Тоска Райчева, Венета Милева, Динка Назлъмова, Мария Шейтанова и други.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?