Следвайте ни

Празниците в Свиленград започват от днес

viber icon

Празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври, тази година е изключително богата на разнообразни събития, интересни за всички възрасти. Програмата започва на 21 септември и завършва на 7 октомври. 

Първи в афиша е Младежкият форум  „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани” – трето издание. Той ще се проведе на 21 септември от 10.30 часа в голямата зала на Общинска администрация. Същата вечер, от 18.30 часа в Арт галерия – Свиленград е откриването на  Националния пленер „Нарисувани усещания”, а веднага след това – от 19 часа,  ще започне новата инициатива на общината -  съпътстващият пленера „Фестивал в куфар”. За този ден е предвиден концерт  поп и джаз на двама млади музиканти – китарно дуо Никола Станков и Венелин Венков.

Националният пленер вече пета година събира художници – местни и от различни краища на България. Те отразяват в произведенията си Свиленградския район – природата, забележителностите, хората, обичаи, бит, носии и други. Творците са на различна възраст и така се предават опит и енергия между поколенията. След като гостуват на общината няколко дни, художниците откриват изложба с новите си произведения. Тя е планирана на 26 септември от 18.00 ч. в Арт галерията. 

Още две изяви ще има „Фестивал в куфар” в Арт галерията – на 23 септември от 18.30 часа -  моноспектакъл „Град от стъкло” по Пол Остър с участието на Кристиян Илиев и на 25 септември от 18.30 часа - творчески портрет на поетесата Боряна Станева.

Комедията „Женско царство” по Ст. Л. Костов на театър „Искри и сезони” ще се играе в салона на НЧ „Просвета -1870” на 24 септември от 18.30 часа. В спектакъла участват известните актьори Искра Радева, Мария Статулова, Ивайло Калоянчев, постановката е на Димитър Стоянов.

На 25 септември от 18 часа в Историческия музей ще се открие изложбата „490 години от построяването на стария мост на река Марица”.

На откритата сцена край Общинска библиотека на 27 септември от 18 часа ще бъде представена дебютната книга на Мариана Ангелова „Танци върху жарава”.

Като част от празничната програма за първи път в Свиленград ще се проведе Национален турнир по спортни танци за купа „Свиленград”, наречен  „Изгряващи звезди”. Танцьорите – деца и младежи,  ще се представят на 28 септември от 9 часа в Спортната зала. 

Традиционната научна историческа конференция, организирана от Историческия музей тази година е на тема „Здравеопазването в Свиленград и региона”. Тя ще се състои на 30 септември от 10 часа в конферентната зала на хотел „Свилена”.

Същия ден, от 18.30 часа в Свиленград ще гостува  национална инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя”. Ще се играе „Приказки под лампите” с участието на Николай Табаков, Здравка Каменова, Жени Лечева, Иво Сиромахов, Мая Бочева и Явор Цанев.

За най-малките  на 1 октомври от 13 часа в НЧ „Просвета 1870” е забавното шоу „Весел детски празник”  с Боби шоу и Шехеразада. Ще има много детски песни, магично шоу и фокуси с участие на децата и весела детскотека. 

„Подай ръка на доброто” – церемония по връчване на ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” - Свиленград  ще се състои на 1 октомври от 17.30 часа в Ритуалната зала на общината. След това, от 19 часа на откритата сцена край библиотеката е тържественият концерт „Независими и горди” на Хорова школа – Свиленград.

Също на 1 октомври, но в 16 часа в Свиленград ще пристигнат чудотворните икони Пресвета Богородица „Скоропослушница” и Пресвета Богородица „Касперовска” от гр. Ананиев – Украйна.  Поклонението ще продължи до 4 октомври в храм „Св. Троица”.

На 2 октомври ще се състоят две мероприятия – представяне на книгата на Атанас Атанасов „13-ти граничен отряд” с участието на редактора Михаил Михайлов, от 17.30 в библиотеката и фолклорен концерт с участието на Димитър Аргиров, Соня Чакърова, Веселина Делийска и ансамбъл „Хоро”, от 19 часа в читалище „Просвета 1870”.

На 3 октомври е концертът на Георги Христов и Варненската филхармония – от 19 часа в Спортната зала. Преди това, от 18 часа в НЧ „Просвета 1870” е финалният рецитал и награждаване на участниците в конкурса на читалището за стихотворение, есе, песен и рисунка  „Обичам те, мой роден град!”.

Ден на отворените врати в Общинска библиотека - Свиленград, послучай 100-годишнината от построяването на сградата на библиотеката ще се състои на 4 октомври.

Традиционният  общоградски крос за купа „5 октомври” с подкрепата на Ротари клуб- Свиленград ще се проведе от 15 часа на 4 октомври.

Също на 4 октомври, от 18 часа е празничният концерт на Детски духов оркестър и Духов оркестър „К.Манов”. Той ще се проведе на откритата сцена над река Марица,  край библиотеката. 

Празничният ден – 5 октомври, ще започне по традиция с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица” от 10 часа. 

След това е насрочено поклонението с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец. Тръгването на превоза е  в 10.45 ч. от храм „Св.Троица” и площад „5 октомври”.

На 5 и 6 октомври ще се проведе Пети национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години”. Началото е от 10 часа в НЧ „Васил Левски 1933” в кв. „Кап. Петко войвода”.

Програмата завършва с представяне  на новата книга на поетесата Надежда Захариева „Кога - налице, кога – наопаки”  на 7 септември от 18 часа в библиотеката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?