Следвайте ни

Поповица чака премиера Янев на събор. Бутнали родната му къща заради шосе ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Поповица се събуди на 11 май като премиерското село. Новината, че техният земляк ген. Стефан Янев поема държавното кормило е тема №1 за местните хора. "Сега го чакаме с нетърпение за селския събор през юни, вече сме пратили покана", обясни пред "Марица" кметицата Веска Мирчева.

"Всички се зарадвахме много, когато разбрахме, че става премиер. Обаждат ми се хора от цялата страна да ме поздравят“, продължава тя. Някога в селото имало толкова много млади семейства, че направили и родилно отделение, в което се появил на бял свят бъдещият генерал. Останал в Поповица само до 7-годишна възраст, когато родителите му се преселили в Пловдив, където баща му бил ръководител движение на жп гарата. 

Родната му къща била в самото начало на селото, но преди години била съборена заради  разширяване на главния път. Сега върху тази част от имота, която не е била отчуждена се издигат две нови  къщи. Те са на  първите му братовчеди, които обаче идват тук предимно през уикендите. 

Третата му братовчедка Руска още във вторник вечерта е честитила новия пост на Янев. Тя казва, че често се чуват по телефона, споделят си какво им се случва и си припомнят детските години.

"Беше много възпитано и кротко хлапе. Когато порасна и подкара военната кариера, пък никога не се е големеел", разказват местните. Връстничката му  Боряна, която сега е библиотекарка в София,  си спомни как двамата са ходили хванати за ръка в детската градина в Поповица. Често Стефан идвал да си играе у тях, докато родителите му се върнат от работа в Пловдив.

„Бях 5 клас, когато дойдох да уча в Поповица, затова не съм се срещал с него. Снаха ми обаче има общи детски снимки с министър-председателя. Моята съдба като че ли е свързана с премиера, защото аз съм учител в  Селскостопанската гимназия в Садово. Там е учил Александър Стамболийски наш министър-председател, а сега служебният е от моето село“, разказа пред "Марица" Завко Давчев.

23-годишният Веселин показва родилният дом, в който е роден Стефан Янев. Той е закрит през 1973 г.

 

Кметицата Мирчева се похвали, че всички от премиерския набор 1960 са били добри ученици с висок успех. Миналата година организирали събиране, но н Янев заради ангажимент не успял да присъства.

Семейството на служебния премиер има лозе, за което се грижи по-малкият му брат Любо. „Стефан не сме го виждали скоро, ама той оре вече премиерската нива“, шегуват се земляците на Янев. И се надяват скоро да го видят на живо. 

,

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?