Следвайте ни

Пладнешки обир! Откраднаха песните на Недялка Павлова

Тракийската народна певица търси защита на авторските си права

viber icon

Тракийската народна певица Недялка Павлова установи с огорчение, че най-известните  песни са присвоени и презаписани от различни изпълнители без нейно разрешение. Затова е решила да потърси правата си и защити песните си в сдруженията за защита на авторските права у нас „Музикаутор“ и „Профон“.

Народни песни, които тя е създала, изпяла и записала в студиото на Радио Пловдив и Радио Стара Загора още през 70-те години, сега се оказват предпочитани от по-младите изпълнители, които градят репертоар. Певицата от село Градина, Първомайско, твърди, че нейните песни „Сън съм сънила“ и „Алтъно, алтънчице“ са записани от оркестър „Пловдив“ и са включени в новия им албум „Пуста младост“.

Изпълнителката Райна също си присвоила нейната песен „Сън съм сънила“, която Недялка е записала с Първомайската народна група в Радио Пловдив през 1971 г. Тогава записва и дует с тромпетиста Стефан Филипов „Запалило се, мале ма“. Песента става много известна от излъчванията по радиото и се запява от оркестрите по сватби и събори. Същата песен е презаписана от Славка Калчева без разрешението на Недялка, а Янка Иванова  взела песента „На Черньо гости дойдоха“, която записва в Радио Стара Загора с кавалджията Никола Ганчев през 1978 г.

"Нямам нищо против да се пеят песните ми от колеги по различни тържества и събития, но съм против да се презаписват, издават в албуми, излъчват по радиото и телевизията. Чувствам се огорчена от факта, че се изписват текст и музика народни, а това са лично мои песни, които съм създала в младостта си", заявява Недялка Павлова, която скоро навърши 68 години.

"Поне да бяха си дали труда да дойдат и да ме попитат, може ли да ви запишем песента, научихме че е ваша, така, както е редно. И вероятно на никой нямаше да откажа, но поне да се уважи трудът ми, че съм създала и изпяла тази или онази песен", ядосва се певицата. 

Преди време била на събор в съседното село Плодовитово и там участвал оркестър „Пловдив“, когато отново изпели нейна песен. Недялка отишла при певиците и се представила, като ги попитала знаят ли, че тези песни са нейни. Те  отговорили, че ги научили от бабите си. Недялка им казала: „Носете много поздрави на бабите си от мен и ги попитайте откъде са ги научили те". И така приключил разговорът.

Първомайската певица твърди, че много от песните, които пее, са създадени от 85-годишната  майка, която също се казва Недялка. А самата тя сътворила песен за родното си село Градина - „Тежка се сватба вдигнала в това ми село Градина“, има създадена песен и за дъщеря  Дарена, която също пее.

Нейни са още песните „Дена ми иска да иде“, „Израснало дърво високо“, „Трагнала е Дима, Димке ле“, „Рада на двори седеше“ и много други, които иска сега да регистрира.

Недялка Павлова е родена в село Градина, Първомайско, където живее и твори днес. Певческият  талант е откритие на Стефан Филипов от Първомайската група и Бисер Каев от Дълбокоизворската група, които я канят да пее с тях, а след това и да направи записи. Има издаден самостоятелен албум с Царимирската група и записи в радиото с оркестър „Хебър“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?