Следвайте ни

Нов мост спестява 100 км на бизнеса в Първомайско

viber icon

Бизнесът в Първомайско вече няма да заобикаля 100 км, за да пресече река Марица. АПИ избра изпълнител на строителството на нов мост над реката, свързващ Първомай със село Градина. Консорциум „Хеброс 2019” с водещ участник „ПСТ Груп” ЕАД е бил класиран на първо място. Компанията е дала оферта от 5,8 млн. лева. Все още не е подписано възлагателното писмо, но се очаква това да се случи, ако няма жалби и обжалвания от останалите участници. 

"Направихме всичко възможно от наша страна отчуждителните процедури да завършат в най-кратък срок, за да започне по-бързото изграждането на новия мост. Старото съоръжение е от 1928 г. и конструкцията му е износена. Неколкократно бе забранявано преминаването на тежки возила през него, което се отрази зле на бизнеса в района. В годините се стигна и до протести, тъй като камиони, бетоновози са принудени да заобикалят по 100 км", коментира пред "Марица" Николай Митков, кмет на община Първомай.

Мостът е част от републиканска пътна мрежа и се стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура“, като се използва от жителите на няколко общини. Той свързва Първомай с две магистрали. Заради конструктивни нарушения Пътната агенцията постоянно намаляваше в годините допустимото тегло на автомобилите, преминаващи през него. В момента има забрана за возила над 5 тона, както и преминаването на училищни автобуси и пожарни автомобили. 

Новият мост ще бъде дълъг 228 м и ще бъде изграден успоредно на старото съоръжение.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Историк

Историк

19.05.2020 | 10:39

Тоя мост навремето го е издействал като народен представител дядото на Славчо Атанасов. През реката се е минавало само с лаици.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?