Следвайте ни

Незаконният сондаж в Захарния комбинат струвал 60 000 лв. годишно на държавата

viber icon

Незаконният сондаж в Захарния комбинат в Пловдив, заради който в понеделник бе задържана директорката на Басейнова дирекция "Източно-беломорски регион" Цветелина Кънева, е ощетявал държавната хазна с 60 000 лв. всяка година.Нарушението е било установено от учреждението, но не са последвали санкции за ръководството на завода. Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов. По думите му вчерашните проверки установили, че има още поне 40 предприятия на територията на област Пловдив с незаконни сондажи. 

Цветелина Кънева разбрала още през декември 2018 г. за проблема, но повече от година и половина си е мълчала. Издадени били само два акта на стойност 2000 лв., които били платени от предприятието. Не последвали обаче следващите законови действия, а именно да бъде издадена заповед за ликвидирането на сондажа и последвалото му легализиране. „Ако ръководството откаже да ликвидира сондажа, от дирекцията са длъжни за сезират Министерството на околната среда и държавата да го ликвидира”, уточни Румен Попов.

Така Захарен завод в продължение на дълги години е добивал 26 л/сек вода за нуждите на производството, като в държавния бюджет не влизала нито стотинка за изразходваното количество. Заради липсата на водомер в продължение на 20 години сондажът нанесъл страшни загуби за водното дружество. Годишно те възлизали на около 60 000 лв., което означава, че за целия период хазната е ощетена с поне 1 200 000 млн. лв.

Разпитаните служители твърдели, че са предупредили директорката да предприеме необходимите действия, но това така и не е било направено, подчерта окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Длъжностното престъпление е разкрито, след като през януари 2020 се извършва нова проверка, при която се установява , че сондажът продължава да работи. Изискани са документи от Басейнова дирекция, но такива не са предоставени. 

"Полицията и прокуратурата няма да бъдат съучастници в престъпления. МОСВ не са били уведомени за нарушенията. Басейнова дирекция е най- голямата в България. Повече от 15 дни не може да се очакват отговори на запитванията на прокуратурата" заяви Попов. 

Очаква се, да бъдат проверени и фирмите, които са черпили инертни материали от басейна на река Марица с разрешение от Басейнова дирекция.  

6 години затвор и 5000 лв. парична санкция грозят директорката на Басейнова дирекция "Източно-беломорски регион" Цветелина Кънева, заради неизпълнението на длъжностните си задължения.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гребната. Родопи

25.02.2020 | 13:53

Има и частни къщи с огромни суми и там си е затваряла очите. Идете при тях. Малкият, беден човек плаща. А вие обяснявате, че не може да влезете в къщите. Имате автомати и прокурори и влизате. Да си платят

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?