Следвайте ни

Намериха мъртва риба край Огняново

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Ралица ИВАНОВА, "Пазарджишка Марица"

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик извърши незабавна проверка по сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на село Огняново.

Директорът на РИОСВ - Костадин Гешев и на Дирекция "Контрол на околната среда" - инж. Панайот Далакчиев констатираха на място, че сигналът е основателен и разпоредиха щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване.

При направения оглед по течението на Марица - от моста на "Елхим Искра" до моста на реката при Огняново са открити единични, на места до 10 екземпляра мъртва риба. Взети са водни проби от реката под двата моста, съобщават от Екоинспекцията. Моментните показатели на водата не доказват замърсяване. Отчетени са: pH – 7.6, съдържание на разтворен кислород на повърхността - 7.8 мг/л и електропроводимост - 407 микросименса на сантиметър. Показателите са в границите на допустимите стойности. Експертите инспектираха и Градската пречиствателна станция за отпадъчни води на Пазарджик. При огледа на съоръженията се установи изтичане на непречистени отпадъчни води през преливника на байпаса в реката. По предписание на инспекцията е разпоредено незабавно преустановяване на изтичането. След отваряне на савака на вход механично стъпало, изтичането е преустановено. Като причина за инцидента е посочен планов ремонт и ревизия на помпите за плаващи примеси в пясъкозадържател №2.

Екоинспекцията в Пазарджик продължава обследването на съществуващите точкови източници на отпадъчни води в участъка. Като възможна причина за измирането на риба в този участък на Марица експертите посочват и малкия отток и маловодието на реката.

*Снимката е илюстративна

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?