Следвайте ни

Младо семейство продава зеленчуците си онлайн

viber icon

Младо семейство от първомайското Брягово отглежда само стари сортове зеленчуци. 36-годишният Александър Вачев и Мириам Кожа на 29 от няколко години са избрали живота на село. Идват от града, ала това не им пречи да се справят отлично в градината, разказват хората от Брягово. Отглеждат всичко на лехи и оттам идва и името на стопанството им "Фиданото".

Така се казва и Фейсбук страницата им, на която младото семейство показва какво е произвело в градината си. Готовата продукция представят на фермерски пазар в Пловдив. Приемат се поръчки за кошници и през сайта или Фейсбук. За живеещите извън Пловдив продуктите се изпращат по куриерска фирма. Кошниците им са в два размера и са пълни с най-доброто от градината според сезона. Съществува и абонамент. 

"Ние сме ведри ентусиасти, решили да заживеят на село, където да отглеждат зеленчуци и други идеи. Стараем се чрез намесата си да съхраняваме Земята, а не да похабяваме нейните дадености. Смеем да твърдим, че зеленчуците ни са вкусни, защото ги берем броени часове преди да ви ги доставим. "Фиданото" е малко семейно и независимо стопанство. Поради това пазарните отношения придобиват по-човешки характер, а "клиентите" се превръщат в наши приятели, които ядат това, което и ние ядем", заявяват ентусиастите. 

И обясняват, че кошниците им са вдъхновени от примери по целия свят като „тейкей“ в Япония, CSA в англоезичните страни, AMAP във Франция, Solidarische Landwirtschaft в Германия, GAS в Италия. Зад тях стои едно ново виждане за връзката между производители и потребители. Те гарантират на клиентите винаги прясна храна с гарантиран произход и качество без употребата на изкуствени пестициди и торове. А и потребителите имат възможност да познават лично производителите.

И уточняват, че не на последно място, избирайки този модел на пазаруване, всеки потребител подкрепя и дава възможност за съществуване на едно малко стопанство от село.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?