Следвайте ни

Лютеница Първомай чукна 80 г., министър Танева откри модернизираната фабрика

viber icon

Модерна поточна линия за производство на лютеница, зеленчукови пюрета и сосове, откри днес в Първомай министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. За обновяване на фабриката „Булконс Първомай“, която тази година чества 80 –годишен юбилей, са вложени 5 млн. лв.  Една част от средствата са собствени, а останалите европейски - по мярка 4.2. „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Министър Танева пожела и след още 80 г. , пак земеделски министър да присъства на празника.

Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница  за бързо хранене по 70 и 125 грама. Капацитетът на новата линия е 80-100 тона на ден. Съставките на всяко бурканче лютеница и сосове минават за преработка на поточни линии в три помещения с обща площ от 82 000 кв. м. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният вкус и цвят на продуктите. Управителят на компанията Георги Банялиев обясни, че всяка година се изкупуват хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в цялата страна. Голяма част от продукцията е експортно ориентирана. Основните пазари на фирмата са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия и др.

„Лютеница Първомай“, която се произвежда по класическа технология от далечната 1939 г., получи тази пролет сертификат за специфично географско указание на пазара на Европейския съюз. Така традиционният български продукт ще може да се произвежда само в заводи на територията на града. Рецептата включва изцяло български домати и чушки, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?