2374

Кметове пестят пари, пращат чиновници да работят от вкъщи

Кметове се канят да повторят познатата от ковид пандемията схема за дистанционна работа, за да пестят от отопление тази зима. Става въпрос за т. нар. изнесено работно място. Това означава, че служителите, които могат да вършат работата си дистанционно, ще редуват работа от вкъщи с присъствие за бюрата. Такъв вариант обмислят в община Първомай, където са много притеснени заради шоковото поскъпване на газа. Това тревожи администрацията, бизнеса и местните хора.  По пилотен проект още през 90-те години градът беше газифициран.  

"Засега смятаме администрацията да премине от отопление с газ на климатици и групирането на повече хора в една стая, тъй като направеният анализ сочи, че през януари 2021 г. сме платили за газ 4000 лв, а през 2022 г. - 12 000 лева. Това са три пъти по-високи сметки", коментира пред "Марица" кметът на общината Николай Митков. Според него основното им притеснение е около синьото гориво, защото е ясно, че ще го има, но не се знае на каква цена, а бюджетът вече е приет и няма как да се прави актуализация. Общината пък няма възможности да дофинансира тази разлика. Единственият вариант е администрацията и детските градини да минат на ток.

"Но и тук общината е на свободния пазар и не се знае цената, която ще трябва да плаща. Като в омагьосан кръг сме", обяснява Митков.

Кметът на Първомай все пак се надява, че няма да се стигне до крайните варианти. Очаква държавата да подпомогне общините, тъй като те няма да могат да се справят сами с бюджетите, с които разполагат.

Затова и кметовете край Пловдив обмислят да изпратят писмо до финансовото министерство. С него те ще поискат помощ от държавата, за да бъдат сигурни, че ще могат да платят сметките за ток в училища, детски градини и други общински сгради. Тревогата на управниците е най-вече за цената на електроенергията след Нова година, тъй като все още не е ясно колко ще струва тя.

"Вече проведохме разговори помежду си, до дни ще го подготвим и изпратим, за да поискаме помощ на държавно ниво", обясни кметът на Съединение Атанас Балкански. Детските градини в общината се отопляват на газ и пелети. "Засега сме осигурили нужното количество пелети, презастраховали сме се, като са предвидили в бюджета средства и за евентуално по-високи сметки за ток, но наистина ще ни е нужна помощ от държавата при увеличаване на разходите", добавя Балкански.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Ръководството на всяка община и район трябва да е от трима души

Ръководството на всяка община и район трябва да е от трима души

27.09.2022 | 12:33

И това са кмет заместник кмет и секретар. Всичките други длъжности са излишни и натоварват бюджета на община Пловдив за заплати.

Отговори
5 0
Цонка

Цонка

30.11.2022 | 21:56

Кмета и зам.кметицата всеки ден си ходят до Пловдив. Те там имат жилища и семействата им са там. Засичали сме ги вечер по кръчмите. Ама аз да питам защо във всички градове елхите светнаха , а в Първомай -отложиха? Зареди времето ли? Аха.

Отговори
1 0
Да съкратят всички заместник кметове

Да съкратят всички заместник кметове

27.09.2022 | 12:30

В районите задължително всички заместник кметове. В общината да остане само един заместник-кмет. Каква е тази раздута администрация като се започне със заместник-кметове и началници.

Отговори
4 0
Колев

Колев

27.09.2022 | 11:49

70% да съкратят няма да проличи, напротив ще е в услуга на гражданите. Навсякъде е бъкано с калинки, смучат живителните сили на държавата

Отговори
4 0
ОП Общинска охрана

ОП Общинска охрана

27.09.2022 | 11:33

Там гл.счетоводителка неможе да работи от вкъщи, защото в офиса колегата я клеца. Неможе и да се групира с повече хора защото в нейната стая я клецат. За незадоволените в къщи,да се осигури отопление и самостоятелно работно място.

Отговори
14 0
Тази главна счетоводителка не може ли да духа трима наведнъж

Тази главна счетоводителка не може ли да духа трима наведнъж

27.09.2022 | 12:41

А не може ли да ги духа на студено и тъмно. Трябва да се пести тока,

Отговори
10 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?