46

Господ ги чу! Молебен на мюсюлмани и християни докара дъжд в пловдивско село

В онова все още почитано, и същевременно отричано време на социализма въпросът с дефицитите се решаваше винаги от Партията. Не уточняваме коя, защото тя беше само една. Тя се грижеше да има портокали и банани по Нова Година или да се въведе ред в снабдяването на населението с на олио, когато то изчезне от пазара. С маслините бе същото. Дори с дъжда се занимаваше пак тя.

Засуши ли се, зажадней ли земята, запилеят ли се нанякъде облаците Партията ще свика събрание, ще мобилизира своето членове, ще даде указание и ще чака… Дано завали. На Господ обаче, няма да се моли. Първо защото не го признаваше и второ-защото, според тогавашната конституция, ръководната роля за всичко в страната ни бе отредена на нея.

Така че другари: попове, мюфтии и равини моля отдръпнете се настрани и не заблуждавайте трудовия народ с вашите молитви. Дъждът ще дойде, когато партията реши.

Така беше. Единственият , на когото разрешиха да произнася „Молитва за дъжд“ тогава бе Митко Щерев и неговата „Диана експрес“, но по това, което те пееха, излизаше, че скоро ще няма завали. Цитирам:

„Дъжд! Дъжд няма да вали. /Не ти се вярва? /Не ти се вярва? /За капчица сърцето те боли./ Но дъждът го няма, няма го цветът на Любовта.“

Връщаме се за кратко в онова време, за да подчертаем колко по различно е днес, когато досадните събрания са заменени с нещо далеч по приятно: курбан.

А ако съдим по това, което се случи в село Воден, ще стигнем до извода, че Той като че ли повече върши работа.

С молебен за дъжд, берекет и здраве изпратиха горещия юли в село Воден. Ритуалът е традиционен, но тази година бе възстановен след прекъсване от 3 години заради пандемията. Тази година молебенът се проведе под сянката на липите и дъбовете в двора на местното училище, което събра жителите на Воден и многобройни гости от съседните села и градове.

Поляната бе запълнена с гости, постлали одеяла и седнали в семеен и приятелски кръг - гледка, която не може да се види в града. Хората си общуваха с приятели и съседи, които не виждат всеки ден поради трудния ежедневен селски труд от ранна сутрин до смрачаване.

Сборът на молебена бе чудесна възможност за това. Поседнали на одеялата под гъстата сянка на дърветата местните и гостите си приказваха и обменяха поздрави.

С встъпителна молитва, предхождаща основната такава започнаха ходжите. Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и мюфтията на Асеновград Осман Осман дадоха начало на ритуала.

Близо три часа продължи молебена за дъжд,

ходжите се редуваха в четене на молитвите, които прозвучаха главно на литературен арабски език, а някои от тях бяха дублирани и на турски. Краят на ритуала бе изключително вълнуващ. Всичките ислямски духовници се обърнаха на изток. Присъстващите ставаха задължително и също се обръщаха на изток, а ръцете в китките бяха сведени надолу в знак на смирение пред Всевишния и "заземяване" - дъждът от небесата да падне на земята.

Изключително силна бе молитвата повтаряна многократно на арабски език от двамата мюфтии.

Свещенният Коран не може да се превежда от всеки, но по съдържание молитвата гласеше следното : "Господи, прати ни силен дъжд на земята и на реколтата. Удостой ни с твоята милост и берекет. Благослови тази земя и дай щедро дъжд от небесата...." След многократно силно изричане на тази молитва с поглед на изток, мюфтията даде знак на всички да прочетата "Сурат Ал-Фатиха", която не прозвуча гласно, а всеки прочете молитвата на ум и вече с обърнати на горе ръце , молейги Бога за милост, щедрост и благоденствие. След "Фатиха" молещите се докоснаха с отворените длани лицето си и така приключи молебена за дъжд, здраве и берекет.

Авторът Исак Гозес (вдясно) също пробва курбана

Кметът на Воден Мухамед Абед поздрави всички уважили събитието на български и турски , благодари и на присъстващите почетни гости, както и на дарителите, и покани всички да пристъпят към вкусния курбан.

10 казана с курбан беше раздаден на дошлите на молебена. Подготовката започнала още преди ден. Младежи от селото бяха подготвили месото от жертвено теле. Големи тави бяха сложени на софрите на хората.

Първо се постла специална покривка, върху нея се сложи тавата с курбана и всички насядаха заедно. След което се раздаде за вкъщи за онези, които поради една или друга причина не са могли да присъстват. Докато хората си хапваха, съобщаваха имената на всички дарители и дарените суми за догодина, които влизат в хазната за молебена и курбана следващата година.

Днес от небето се изсипа порой! Господ чу молбите на мюсюлмани и християни - на всички, които присъстваха на молебена за дъжд, здраве и берекет в китното родопско село Воден. Заваля силен обилен дъжд и хората се надяват да съберат богата реколта.

Гости на събитието бяха депутатът от ДПС Рамадан Атяляй, кметът на община Първомай Николай Митков, общинският съветник Мурат Али, а техните домакини бяха кметът на Воден Мухамед Абед и заместник- кметът на общината Хамди Мустафа.

Автори: Оля АЛ-АХМЕД и Исак ГОЗЕС

Снимки: Оля АЛ-АХМЕД

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 6 оценки
3.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Абе Марица!

Абе Марица!

31.07.2023 | 22:29

Абе Тъпица! Докога с тия тъпотии? Как се образува дъждът се учи в прогимназията. Спрете да доказвате, че сте прости. Това ни е известно отдавна.

Отговори
1 0
Невъзпитан

Невъзпитан

31.07.2023 | 20:53

Значи , партията разрешавала дъжда , а ?! Кой и къде ви ги издруса тази простотия...То бива да се правиш на антикомунист , бива , ама вие пресолихте яко !

Отговори
1 0
Мразим евроджендърите

Мразим евроджендърите

31.07.2023 | 17:17

Вън чалмите от България

Отговори
3 3
someone

someone

31.07.2023 | 17:12

Поредните глупости на търкалета

Отговори
4 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?