Следвайте ни

Екозащитници: 100 тона пъстърва във Въча са бомба със закъснител

viber icon

8-километрова карантинна зона бе въведена в края на миналата седмица край язовир „Въча“ заради чума по прасетата. Двете намерени мъртви животни станаха причина за забрана на риболова в района.  

Чумата обаче ще ни се стори песен в сравнение с екокатастрофата, която ни заплашва, ако се реализира проектът за рибарник в задбаражното блато на ВЕЦ "Кадиево", предупреждават от сдружение „Балканка“.

Инвестиционното предложение на „НАТ 2004“ е за отглеждане на 100 тона американска пъстърва в коритото на река Въча. Две години то чака одобрението на Басейнова дирекция - Пловдив. Ако накрая го получи, може да се стигне до екологична катастрофа, алармира инж. Димитър Куманов от „Балканка“.

В доклад на сдружението до Басейнова дирекция и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се казва, че изпускане на някой от язовирите от каскада „Въча“ може да предизвика висока вълна в реката, която да унищожи пъстървата в садките. „Рибата ще стане на кайма, ще се разложи за един ден и няма да може да бъде извадена от реката“, твърди инж. Куманов.

По думите му, садките представляват препятствие в коритото на Въча и пораждат огромен риск от наводнение. "Самите те задържат още повече тиня, да не говорим, че 100 тона риба в това малко пространство произвеждат страхотно замърсяване", смята инж. Куманов. Наличието на 100 тона риба от неместен вид в коритото на която и да е река пък създавало опасност от екологична катастрофа от гледна точка на Закона за биологичното разнообразие, тъй като имало риск рибата да избяга в реката. 

Два пъти през последните три години НЕК пресушиха р. Въча напълно. Ако на въпросния инвеститор му измрат стоте тона риба, той и да иска, няма да има време да реагира. Накрая ще изсипе умрялата пъстърва в реката и ще ликвидира живота десетки километри надолу по течението. Тинята в блатото му също ще помогне на този процес”, убедени са от „Балканка“. Те подчертават, че рибарникът на фирма „НАТ 2004“ би бил първият в света, разположен в коритото на река, и то в задбаражното блато на руслов вец.

„Ето защо молим Басейнова дирекция, ако някой ден им наредят да издадат положително становище на инвеститора, веднага да ни информират, за да не изтървем сроковете за обжалване на решението на РИОСВ-Пловдив пред по-горестоящия орган и после да се срещаме пак в съда”, предупреждават от сдружението. Те настояват и за оставката на директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

От „Басейнова дирекция” обясниха, че до момента няма издадено разрешително за ползване на воден обект. Междувременно, на 22 август, те изпращат становище до директора на РИОСВ Стефан Шилев, в което се казва, че водоемът, в който е предвидено да бъдат поставени садки, е с малки размери и обем. Високите води преминават с голяма скорост оттам и имат значително силово въздействие върху съоръженията за аквакултури и отглежданите риби. Разместването и евентуалното разрушаване на садковата инсталация при наводнение би довело до намаляване на проводимостта на реката и до увеличаване на риска от наводнения в близко разположените населени места и земеделски земи, както и до замърсяване", пише още в становището.

„Марица“ изпрати запитване до МОСВ основателни ли са опасенията на сдружение „Балканка“ за възникването на екокатастрофа в региона при реализацията на инвестиционното намерение на „НАТ 2004“. Попитахме също защо процедурата се задвижва отново, при положение че през 2017 г. Басейнова дирекция е издала отказ за стартиране на инвестиционното предложение. До редакционното приключване на броя не получихме отговор от министерството. 

 

 

 

 

 

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?