Следвайте ни

Доброволци сами чертаят осева линия на път-убиец

viber icon

Жители на първомайското село Дълбок извор заплашиха сами да запретнат ръкави и да направят осева линия на пътя Асеновград-Първомай, който минава през селото им, ако Областно пътно управление не се заеме с обезопасяването на трасето. То е част от републиканската пътна мрежа и за поддръжката му отговаря институцията. Вече 30 години обаче шосето, което е едно от най-оживените в района, маркировка не е виждало. Това го превръща в път-убиец, твърдят местните.

"Мъглата тук е гъста като стена. Падне ли, движим се на магия. Почти всеки един от нас се е разминавал на косъм от катастрофа, на други пък може да видите паметните плочи край пътя, разказват жителите на Дълбок извор. Последен върху гърба си изпитал този ужас Ангел Русинов от селото. 

"Пътувахме със съпругата, когато в мъгла и поради липса на осева линия изведнъж се оказахме в насрещното срещу военна машина. Разминахме се на косъм от удар", разказва Русинов. Той и мъжете от селото са категорични, че ще излязат и ще блокират пътя в знак на протест.

Паметните плочи край пътя непрекъснато се увеличавали. Една от най-големите драми в района била смъртта на младо момче.  

"Пътят е под всякаква критика и той отказва младите да се върнат да живеят тук", споделя Атанаска Петрова от селото. А Дълбок извор и съседните села са живи, все повече къщи се купуват и млади хора искат да избягат от шумния град, като живеят тук, а пътуват до работното си място в Асеновград и Пловдив. За момента обаче това е невъзможно. Ние самите ги приканваме да не тръгват, когато времето е лошо, защото през целия път ги мислим дали ще стигнат живи, разказват жените в селото.  

"Толкова ли не може да се разбере, че на държавата ще <210> струва по-скъпо да издържа един инвалид след катастрофа на този път, отколкото да положи една осева линия, коментира Георги  Шейтанов. Той вече е поискал среща с областния управител Дани Каназирева, за да я запознае с проблема. 

"Ще <210> предложа да ми осигури машина, а аз ще заделя от личните си пари 200-300 лева, за да купя бои и да положа осевата линия", обясни Шейтанов.  Той и съселяните му са преброили, че пътят има 27 завоя. През него минават пътуващите от Хасково за Пампорово, Бачково. При тежка катастрофа на Цариградското шосе целият поток от автомобили се отклонява именно оттук, обясняват Шейтанов и Веселин Саръсакалов. Според тях трасето може да бъде и изправено. По него има 27 завоя, но на първо време местните искат поне осева линия да има.  

ПОЗИЦИЯ

До момента липсва сключен договор с фирма изпълнител за полагане на маркировка, обясниха от Областно пътно управление (ОПУ). Това не се отнасяло само за пътя Асеновград-Първомай. В ход е обществената поръчка и е в процес на избор на изпълнител, казаха от ОПУ. Оттам обясниха, че не могат да се ангажират със срокове. Според специалистите и атмосферните условия в момента също не позволяват полагането на такава. Преди време е имало идея за превантивен ремонт на пътя, казаха от ОПУ-Пловдив.  

ЖИВО СЕЛО

Дълбок извор се прочу със създадения преди време от Георги Шейтанов Музей на фолклорната музика, където се намира експозиция и на футболната звезда Роналдиньо. В сбирката са фотоси и подаръци, изпратени от футболиста до Шейтанов. Експозицията може да се види и днес в Дълбок извор. Тя включва голям брой фотоси, както и фланелката на футболната звезда. Посетителите могат да видят и голяма част от снимките и първите музикални инструменти на родните фолклорни изпълнители. Шейтанов благодари на председателката на местното читалище "Пробуда-1908"  Жулиета Цветилова за добрата уредба и полаганите грижи.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бай Иван

Бай Иван

28.11.2019 | 20:56

Нерде осовата линия,нерде Роналдиньо,нерде Жулиета

Отговори
0 0
Бай Иван

Бай Иван

28.11.2019 | 20:49

Браво

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?