Следвайте ни

Дебнат водата на смени край Пловдив

Ту я има, ту я няма с дни, обясняват жителите на брациговското село Козарско

viber icon

Високите температури и продължителното засушаване изправиха жителите на много населени места около Пловдив пред поредния недостиг на вода. Причините за безводието са различни - стари водопроводи, аварии и недостиг на живителна течност във водоемите. Най-тежко обаче е положението в брациговското село Козарско. Там хората обясняват, че не мигват нощем, за да дебнат кога ще дойде водата и да напълнят кофи и легени. В продължение на три седмици местните били с пресъхнали чешми или на тънка струйка, като водата идвала от време на време за кратко. На много от младите семейства им писнало да търпят това и се "евакуирали" при близки и роднини в Пазарджик, за да могат да се изкъпят и изперат децата си. 

Никой от местните не знае какъв е точно проблемът. Една от версиите е недостиг на вода във водоизточниците.   

Квартал в Перущица пък остана преди седмица на сухо и се наложи да им бъде закарана водоноска. Жители пуснаха снимки в социалните мрежи и коментираха, че положението е военно.

Проблемът вече е решен, но семействата от високите части на градчето изкарали една "запомняща" се гореща и суха седмица. Според местните проблемът с водата е от години.  

По повод на запитване и кореспонденция между община Перущица и ВиК от водното дружество им отговорили преди дни, че започват обследване на цялата водопроводна мрежа в града.  

Жители на първомайското село Брягово пък отказаха да ползват водоноска това лято, след като в питейната им вода бе открит естествен уран над нормата.

"Предпочитаме водата от чешмите на селото, отколкото ръждивата вода от водоноската. Като видяха, че не я ползваме, спряха да ни я карат", разказаха пред "Марица" жители на селото. То е едно от четирите, в които е забранено ползването на питейна вода от централното водоснабдяване за пиене и приготвяне на храна заради открит естествен уран над допустимата стойност.

Водата от чешмите в Брягово, Бяла река, Караджалово и Пъдарско може да се използва само за битови цели, обявиха в началото на лятото от РЗИ. 

Местните обаче обясняват, че уранът във водата не ги плаши.

"От Живково време ползваме тази вода и тя беше годна за пиене, европейските норми обаче се промениха и тя изведнъж се оказа с уран над нормата", разказа Манол Илиев.

В селото обясняват, че сега всеки се спасява със запасите с вода както намери за добре. Тези, които могат, купуват от магазина минерална за пиене. Други пък пътуват с коли до близкото село Искра, за да пълнят туби. Трети наливат от чешмите в селото, въпреки че на някои от тях има табели, че водата е негодна за пиене.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?