Следвайте ни

Бивш футболист живее на улицата

Институциите намериха подслон на несретника Стоил след намесата на "Марица"

viber icon

72-годишен бивш професионален футболист остана на улицата и живее като куче под открито небе. Стоил от Първомай бe открит премръзнал на автобусна спирка в Маноле от собственика на ресторант "Дъбака" в селото Симеон Пехливанов миналата сряда. Той го прибрал в заведението, запалил му камината да се стопли и така от няколко дни мъжът вече живее при него.  

Според Пехливанов никой не се интересувал от бездомника. Когато го намерил, той повикал Спешна помощ, тъй като Стоил не се почувствал добре. Пристигналият на място лекар прегледал мъжа.  "Каза, че могат да го вземат, но шофьорът на линейката отказа да го качи и го оставиха в ресторанта", разказа Пехливанов. 

72-годишният Стоилов твърди, че е висшист икономист. Навремето работил като професионален футболист. Имал двама синове, но те продали къщата в Първомай и старецът останал на улицата. 

Отказал съм се от тази държава. Ходя да прося в Сърбия на английски, обяснява Стоил.  

Запознати сме със случая. Уведомена е полицията и социалните, но им е нужно време, за да намерят решение за настаняването му, каза зам.-кметът на община "Марица" инж. Петър Минков. 

Гледната точка на Спешна помощ


"Не отговарят на истината твърденията, че наш екип не е оказал помощ на човека и не е искал да го качи на линейката. Бяхме викани два пъти за него. Първият път в четвъртък, а вторият в петък около 10.30 часа. И при двата случая медицинският екип го е прегледал и е констатирал, че здравословно е добре и няма данни за спешни заболявания, за да му бъде оказвана бърза помощ или да бъде транспортиран в болница. След прегледите нашият екип е оставил човека на мястото, където го е открил. Повече нищо не можем да направим. Това заяви заместник-директорът на Центъра за спешна медицински помощ д-р Димитър Христозов. Освен това единият път мъжът не си бил казал името, след това заявил, че се казва Стоил. При едното питане откъде е отговорил, че е от Троян, а при второто - от Първомай.

" Човекът нямаше и документи в себе си. С този проблем трябва да се заемат органите на МВР. Според законодателството, след като е бездомник, социалните служби би трябвало да му окажат помощ и да намерят къде да го настанят. Доколкото знам, на територията на Пловдив има такъв център. За община "Марица", където ни извикаха, не знам. Най-странното беше при второто повикване. След като попитахме хората от р-т "Дъбака" защо ни се обаждат, след като на човека му нямало нищо, те ни отговориха, че се очаква в петък да завали дъжд или сняг. Няма да се учудя, ако през почивните дни ни потърсят още един-два пъти за него", добави още д-р Димитър Христозов.

Развръзка

Ден след като екипът на вестник "Марица" се зае със случая, бил получен нов сигнал за несретника - този път в РУ -Труд. Полицаите пак повикали линейка за Стоил. С диагноза понижена телесна температура мъжът бил закаран в УМБАЛ "Св. Георги". Там лекарите го прегледали и след като не били открити данни за заболяване, той бил в транспортиран в Центъра за временно настаняване на Коматевско шосе, а след това в друг - на ул. "Ген. Радко Димитриев".  

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?