Следвайте ни

5 дни хора и народни танци в Димитровград

viber icon

Осмият Международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни” Димитровград 2019 ще  се проведе от 9 до 13 юни. Фестивалът се посвещава на паметта на изтъкнатия хореограф Димитър Дойчинов.

   Над 720 танцьори, певци, музиканти и майстори-занаятчии от 5 до 80 годишна възраст участват във фестивала и в съпътстващия го Панаир на занаятите. Пет поредни вечери ще празнуваме с фолклора на дедите ни централния площад в Димитровград и на сцената в спортната зала. Входът е свободен.

Гости от чужбина са изпълнителите от ансамбъл „Слобода”, Сърбия. От България са ансамбли от Стара Загора „Загорче”, от Хасково – „Южняци”, Правец  - „Заря” и Благоевград „Пиринска китка”.

Новото в това издание са следобедните концерти на 10 и 11 юни с участници групи от детски градини в Димитровград („Пролет”, „Радост”, „Слънце”) и детско-юношески фолклорни състави от с. Ябълково –„Алма”, с. Добрич – „Добричанче”, Хасково – „Южняче” и „Пъстрица” и  Димитровград  -„Звездица”.

Новост е и реверансът към българското хоро – Празника на хорото на 9 юни. В празника ще се представят над 300 участници от 14 формации от 9 населени места – Ивайловград „Карамфилчето”, Първомай „Евридика”, Меричлери -„Магия” и ОУ „Д. Матевски”, Хасково – „Веселие” и „Воденица”, Димитровград -„На мегдана”, „Богоровци” и „Звездица”, с.Каснаково, с.Брод, с.Добрич, с. Странско.

Зрителите ще имат удоволствието да видят музикално-танцови произведения от всички етнографски области на България.  Зрителите ще имат удоволствието и да се включат в Хоротеката на открито на площада на 9, 10 и 11 юни.

По време на Фестивала ще бъдат изнесени общо 11 концерта – на площада, в спортната зала, в училище „П. Славейков”, в с. Добрич, в Дневен център за деца и възрастни с увреждания, в с. Крепост.

На 13 юни, четвъртък, от 18.30ч. в спортна зала „Младост” Димитровград домакините на фестивала танцов ансамбъл „Звездица” ще отбележат своя 25-годишен юбилей.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?