Следвайте ни

3 дни веселба в Първомай, посрещат с почести Ибряма

13 състава ще представят най-новото от репертоара си във фолклорната фиеста

viber icon

В царството на народните оркестри и тракийската народна музика отново ще е весело. В Първомай вече тече подготовката за традиционния Празник на тракийската народна музика и песен, който ще се състои на 12, 13 и 14 септември. Хиляди почитатели на сватбарските оркестри и много музиканти очакват празниците, превърнали се в събитие за културния ни календар. Те се организират за 21-ва година и продължават три дни, успоредно с традиционния есенен Първомайски панаир.

Акцент в празника тази година е участието на световноизвестния кларнетист Иво Папазов и отбелязването на 45 години от създаването на оркестър „Тракия". Ибряма ще бъде на сцената в Първомай на 13 септември, петък, около 22 часа. Солистки в оркестъра му ще са Мария Карафезиева и Таня Маринова. Домакините са му подготвили почетния знак на града и юбилейна грамота.

Другите юбилейни годишнини, които ще бъдат зачетени тази есен, са 70 г. от рождението на Добри Вълчев от оркестър „Хебър", 65-ият рожден ден на саксофониста Митко Димитров от Пилашевския народен оркестър,  65 г. на кларнетиста Хари Асенов от оркестър „Марица" и 50-годишен юбилей на кларнетиста Мирослав Маринов от оркестър „Липите", Стара Загора.

Сред  участниците  в тридневния  Празник на тракийската народна музика и песен в Първомай са формацията на цигуларя Иван Паскалев, „Колорит" от Хасково, „Родопи" на певеца и акордеонист Борис Христев, оркестрите „Елхово", „Марица", „Славяни" на Николай Трифонов и „Бисери" на виртуоза Младен Малаков от Котел. Общо 13 състава ще представят най-новото от репертоара си, събрано в  едночасова програма. Танцова формация „Евредика" при читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894" също ще се включи с надиграване във фолклорната фиеста.

Тази година се навършват и 100 г. от рождението на всепризнатия музикант и кларнетист на Първомайската група Стойчо Кузмов. По този повод оркестрите ще изпълняват емблематични негови мелодии, а в родното му село Бодрово стягат през октомври творческа среща с музиката на Стойчо Кузмов.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?