Следвайте ни

В Пловдивско на месец по 5 майки изоставят децата си

Социалните спасили 156 малчугани в риск

viber icon

Всеки месец средно по 5 майки от Пловдивска област изоставят децата си на грижите на държавата. За година броят на подрастващите, които са останали без дом, нараства до 54. В същото време социалните успели да спасят от зарязване 156 малчугани.

Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Марица“. За сравнение в Пазарджишка област всеки месец средно по 6 майки отказват да полагат грижи за рожбите си, а в Хасковска област - по 10.

Докато в Смолянска област за цяла година са изоставени само 2 деца. Практиката на социалните работници показва, че най-честите причини майките да оставят рожбите си са липсата на пари или нежеланието да се грижат за тях.

На фона на другите региони от Южен Централен район в Пловдивския се наблюдава положителна тенденция за намаляване на броя на случаите на превенция от изоставяне, по който работят социалните.

Така за година те са проверили 210 семейства, чиито деца са живели в нездрава среда, и са успели да предотвратят изоставяне в 156 от тях. На всички проблемни родители социалните са оказали психотерапия и финансова подкрепа. Тези, които не са успели да запазят семейната си среда, са настанени при роднини, близки, в приемни семейства или в социални услуги от резидентен тип.

В специализирани институции се настаняват само тези, за които няма друга възможност. Идеята е подрастващите да живеят в среда, максимално близка до семейната.

До извеждане от биологичното семейство се стига само в случаите, в който децата са жертва на насилие, трафик, просия, проституция, както и ако потребностите им са пренебрегвани или родителският контрол е силно занижен.

След извеждане от семейството работата с родителите продължава до реинтегрирането на малчуганите. През 2019 г. 11 от изведените от семействата деца са се върнали при биологичните си родители. 

По 6 майки от Пловдивско и Пазарджишко заедно със своите деца до 3-годишна възраст пък са били насочени към звено „Майка и бебе“. Там се настаняват самотни родилки, жени в затруднено социално положение или такива, които са били подложени на насилие. Дамите могат да прекарат там не повече от 6 месеца.

През този период им се предоставя социално, психологическо и юридическо консултиране и подкрепа.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цури

04.02.2020 | 23:09

Щото са леки жени

Отговори
0 0

Коко

04.02.2020 | 05:29

Еми то е ясно, че тия женоря са циганки , защо не го казвате?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?